Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Το ΕΚΠΑ μπήκε στα 200 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο

To ΕΚΠΑ μπήκε στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και γίνεται το πρώτο ελληνικό πανεπιστημιακό Ίδρυμα που το καταφέρνει.

Σύμφωνα με το “Webometrics Ranking Web of Universities” το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 180η θέση στον κόσμο, ανάμεσα σε 12.000 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Όπως έκανε γνωστό ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, πρόκειται για το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που κατατάσσεται στα 200 καλύτερα του κόσμου.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή κατάταξη το ΕΚΠΑ βρέθηκε 53 θέσεις ψηλότερα, ενώ σε ότι αφορά την ΕΕ είναι στην 49η θέση, ανάμεσα σε 3.262 πανεπιστήμια.

Η θέση άλλων ελληνικών Πανεπιστημίων

Στην ίδια κατάταξη στην 205 θέση παγκοσμίως βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ακολουθούν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείου (329), το Πανεπιστήμιο Πατρών (533) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (581).

Η κατάταξη καταρτίζεται από το Cybermetrics Lab, ερευνητική ομάδα του Ανώτερου Συμβουλίου Επιστημονικών Ερευνών της Ισπανίας. Τα πανεπιστήμια αξιολογούνται για τρία κριτήρια: τον αριθμό των εξωτερικών διαδικτυακών συνδέσμων με περιεχόμενο του ιδρύματος, τον αριθμό αναφορών στο έργο του πανεπιστημίου από άλλους ερευνητές και το ποσοστό των δημοσιεύσεων που περιλαμβάνονται στο 10% εκείνων στις οποίες γίνεται μεγαλύτερη αναφορά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων