Γράφει ο Βασίλης Φεύγας
Για να κατανοήσουμε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής θα πρέπει πρώτα να διαβάσουμε τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, η οποία από ότι φαίνεται έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την άμεση έναρξη των διαδικασιών, όπως αυτές επιβάλλονται από το Σύνταγμα. Στην εισαγωγή της χαιρετίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τα θετικά αποτελέσματα που έχουν υπάρξει το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ελληνική οικονομία. Στη συνέχεια στέκεται σε δύο σημεία και στα οποία θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και τα οποία θα μεταφέρω αυτούσια:
Πρώτο σημείο: ”Ωστόσο, λαμβάνουμε υπόψη ότι, παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα επανεξέταση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Για αυτό τον λόγο η παρούσα επανεξέταση θα πρέπει να συνεχιστεί στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος του EFSF.”
Και το δεύτερο σημείο το οποίο αποτελεί και την κατάληξη της χθεσινής απόφασης: “Τα κράτη μέλη του ευρώ παραμένουν θετικά διακείμενα προς την χορήγηση στην Ελλάδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM (ΕCCL) εάν η Ελλάδα το ζητήσει και με δεδομένο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών μέτρων που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ και την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών.”
Συνεπώς, το Eurogroup έχει μείνει αταλάντευτο όσον αφορά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και ουσιαστικά δίνει μια παράταση δύο μηνών στη χώρα μας προκειμένου να λύσουμε το πολιτικό μας πρόβλημα. Αυτό της προεδρικής εκλογής. Οπότε η επίσπευσή της αποτελούσε μονόδρομο για την ελληνική κυβέρνηση.
Δυστυχώς, από τις ευρωεκλογές και μετά, και με την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει στην εκλογή προέδρου, ανεξαρτήτως του προσώπου που θα προτεινόταν από την πλευρά της κυβέρνησης, το πολιτικό προσωπικό λειτουργούσε υπό την ομηρία της συγκεκριμένης διαδικασίας. Οπότε με την επίσπευση ξεκαθαρίζουν τα πράγματα μία ώρα αρχύτερα.
Οπότε, η συζήτηση μετατίθεται στα χαρακτηριστικά του νέου προσώπου. Οι συνθήκες επιβάλλουν το προτεινόμενο πρόσωπο να έχει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά και να διαθέτει γνώση του ευρωπαϊκού και διεθνούς γίγνεσθαι. Όπως αναγκαίο είναι να έχει τη διάθεση υποστήριξης, έστω και με συμβολικό τρόπο όπως απορρέουν από τα καθήκοντά, των αναγκαίων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος.
*Πολιτικός Επιστήμονας, Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας