Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Το Eurogroup παίρνει πίσω το τελεσίγραφο

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup έχει προγραμματιστεί για αύριο το απόγευμα στις 16.00, στις Βρυξέλλες όπως αναφέρει πηγή του ΑΠΕ – ΜΠΕ στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ. Ο λόγος της σύγκλησης και φυσικά το θέμα της συνεδρίασης είναι η ελληνική πρόταση για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Το αίτημα της παράτασης της ελληνικής κυβέρνησης, ήρθε ουσιαστικά να διεμβολήσει το τελεσίγραφο του περασμένου Eurogroup στο οποίο η Ελλάδα καλούνταν να κάνει αίτημα παράτασης του ισχύοντος προγράμματος προκειμένου να συγκληθεί εκ νέου Eurogroup. Εκείνη τη στιγμή φαινόταν ότι δεν υπήρχε άλλη επίσημη επιλογή για την Ελλάδα και το μόνο που έδινε ελπίδα ήταν οι διαβουλεύσεις σε παρασκηνιακό επίπεδο.

Η κίνηση της Ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι του προγράμματος έφερε πιθανόν το Eurogroup σε αμηχανία, αφού από τη μία δεν ικανοποιούταν πλήρως το τελεσίγραφο ενώ από την άλλη αποτελούσε μια κίνηση της ελληνικής πλευράς.

HTML tutorial

Εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, ως ομπρέλα για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν η σημερινή πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, το σκεπτικό της κυβέρνησης ήταν να μείνει πιστή στη δέσμευσή της για μη παράταση του μνημονίου, ωστόσο θεωρεί ότι η κίνηση αυτή μπορεί να γίνει δεκτή από τους εταίρους.

Δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε πώς θα πάει η αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο πρόεδρός του, Ντάισενμλπουμ, άλλωστε αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο, σημειώνοντας μόνο ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη της ΕΕ να αξιολογήσουν την ελληνική πρόταση. Αυτό που όμως είναι πλέον δεδομένο είναι ότι παρά την αρχική αντίδραση Σόιμπλε – όταν λεγόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης – ότι δεν νοείται δανειακή σύμβαση χωρίς δημοσιονομικό πρόγραμμα – το τελεσίγραφο πάρθηκε πίσω. Αύριο συνεδριάζει το eurogroup. Αυτό από μόνο του είναι μια μικρή επιτυχία για τη συνέχεια των συζητήσεων. Ο επόμενος στόχος είναι να προσπεραστεί και το τραγελαφικό παιχνίδι των λέξεων, σύμβαση – πρόγραμμα – γέφυρα κλπ. ώστε να υπάρξει ουσιαστική πορεία των διαπραγματεύσεων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων