Χαμός στο ίσωμα γίνεται στις Βρυξέλλες και στους κόλπους της ευρωζώνης, καθώς η κρίση και η δημοσιονομική πειθαρχία δυσκολεύουν την αποφυγή της ύφεσης και της ανεργίας. Το Βερολίνο φέρεται δυσαρεστημένο με τις συζητήσεις Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας με την Κομισιόν για διετή εξαίρεσή τους από την υποχρέωση για έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Γι΄ αυτό και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, τα έβαλε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον οποίο κατηγόρησε πως αναφέρθηκε με «ανεύθυνο» τρόπο στην πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη. Ο Μπαρόζο αναγκάστηκε να κάνει κωλοτούμπα και να δηλώσει περιχαρής «εξαιρετικά ευγνώμων» για τη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ στην κρίση, και ότι η δημοσιονομική λιτότητα έχει προκύψει από ομόφωνες αποφάσεις.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί και της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε σε ομιλίες που είχαν στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου προσπάθησαν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα. Η Γαλλία θέλει χρόνο και η Γερμανία βιάζεται. Ο Γάλλος υποστήριξε ότι «ο μηχανισμός μετάδοσης της πιστωτικής πολιτικής δεν λειτουργεί τέλεια και είναι απαραίτητη η τραπεζική ένωση για να βελτιωθεί η ροή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις», ενώ ο Γερμανός υπουργός δεσμεύθηκε ότι «θα βάλουμε γρήγορα σε τροχιά την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση», που σημαίνει ότι θα γίνει με τον τρόπο που θέλουμε εμείς και που θα ενταχθεί στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας που επιδιώκει το Βερολίνο.
Αυτή την ευκαιρία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακτώντας εθνικές εξουσίες και διαμορφώνοντας μια νέα σχέση με την ΕΕ. Σημειωτέον ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Nigel Lawson, υψηλόβαθμο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, ζητά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. για να να του απαντήσει ο Κάμερον ότι τον Ιανουάριο να επιβάλει επαναδιαπραγμάτευση στων όρων συμμετοχής της Βρετανίας στην κοινότητα και να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας, εφόσον επανεκλεγεί το 2015.
Το κλίμα αυτό της εκτεταμένης αβεβαιότητας εκμεταλλεύεται το Βερολίνο που κέρδισε 10 δισεκ. ευρώ την περίοδο 2010-2012 και μέχρι να τελειώσουν τα μνημόνια των Νοτίων θα έχει βγάλει κέρδη κοντά στα 70 δισεκ. ευρώ. Και φυσικά, μαζί με τη Γερμανία κερδίζουν και οι άλλες χώρες που δίνουν εγγυήσεις στο ευρωσύστημα για να χρηματοδοτεί το Νότο…
O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες δύο σημαντικά πράγματα: πρώτον, ότι οι χώρες της ευρωζώνης με υψηλό χρέος δεν έχουν περιθώριο να υποχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν κάνει για να συγκρατήσουν τις οικονομίες τους και δεύτερον ότι σε κάποιες χώρες η ανεργία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε «μειώνεται η πίστη των ανθρώπων στην προοπτική μιας αξιοπρεπούς ζωής και αυτό προκαλεί τον κίνδυνο πρόκλησης ακραίων και καταστροφικών διαμαρτυριών».