Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ειδικός Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής
Το ψήφισμα που υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί μια ιστορική γροθιά στον φιλελευθερισμό που αποτελεί την κυρίαρχη ιδεολογία των πολιτικών συστημάτων της Ευρώπης. Όμως αυτή τη φορά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου περμβαίνει επιθετικά στον ανταγωνισμό, ζητώντας ουσιαστικά τη διάλυση της Google, της μεγαλύτερης εταιρίας στο χώρο του διαδικτύου.
Η Google έχει σαρώσει τα τελευταία χρόνια τον ανταγωνισμό αναπτύσσοντας ένα ολόκληρο οικοσύστημα υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με την άριστη μηχανή αναζήτησης που παρέχει στους χρήστες. Μέσα από τη μηχανή αναζήτησής της ο χρήστης καθοδηγείται να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της google. Η εταιρία κολοσσός έχει χτίσει την κυριαρχία της επίσης στους όρους αναζήτησης που βάζουν οι χρήστες στην αναζήτηση. Πουλώντας διαφημίσεις κατά αποκλειστικότητα γύρω από τους όρους αυτούς.
Για όλα τα παραπάνω, ανταγωνίστριες εταιρίες έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η Google αυτή τη στιγμή ελέγχει περίπου το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς σε αναζητήσεις στο ίντερνετ.
Η τεχνολογική ανάπτυξη σύμφωνα με τη σύγχρονη θεωρία συστημάτων καινοτομίας δεν αναπτύσσεται ποτέ σχεδόν από έναν παίχτη, αλλά μέσα από ένα οικοσύστημα το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη πολλαπλών συμπληρωματικών τεχνολογιών και αντίστοιχα προσφέρει τη δυνατότητα για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από διάφορες πλευρές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το smartphone γύρω από το οποίο αναπτύσσονται καινοτομίες τόσο ως προς μηχανικά εξαρτήματα του τηλεφώνου, software, εφαρμογές και άλλα. Στην περίπτωση όμως της Google, η εταιρία κατάφερε να δημιουργήσει αυτό το οικοσύστημα εξυπηρετώντας μόνο τις δικές της υπηρεσίες, ουσιαστικά αποκλείοντας το χρήστη από το χρησιμοποιήσει υπηρεσίες ανταγωνιστών. Στις ΗΠΑ όπου ο φιλελευθερισμός είναι εφαρμοσμένος με τρόπο ‘καθαρότερο’ από την Ευρώπη, τέτοιες στρατηγικές είναι αποδεκτές. Η Ευρώπη όμως σκληραίνει τη στάση της όλο και περισσότερο απέναντι στην Google, αγνοώντας της ενστάσεις του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Αν και δεν είναι δεσμευτικό το ψήφισμα προς την Ευρωπαική Επιτροπή, ο επίτροπος Ψηφιακής Αγοράς Γκίντερ Έντιγκερ δήλωσε πως η διάλυση (τετοιων εταιριών) είναι κάτι που μπορούμε να περιμένουμε».