Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βάζει φρένο στον «τουρισμό επιδομάτων»

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να αρνούνται επιδόματα σε μετανάστες που κάνουν κατάχρησή τους

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε εχθές ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να αρνηθούν την παροχή επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας σε μετανάστες που έχουν πάει στη χώρα για μοναδικό λόγο τη χρήση της πρόνοιας που προβλέπεται για τους πολίτες.

Η αφορμή ήταν η υπόθεση που παραπέμφθηκε στο δικαστήριο από τη Γερμανία, όπου μια Ρουμάνα που είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία, αιτήθηκε επιδομάτων πρόνοιας χωρίς νωρίτερα να έχει αναζητήσει εργασία. Στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σημειώνεται ότι «υπάρχουν κανόνες που αποτρέπουν τους οικονομικά ανενεργούς πολίτες της Ένωσης να χρησιμοποιούν το σύστημα πρόνοιας της χώρας που τους φιλοξενεί για να χρηματοδοτήσουν τη συντήρησή τους». Η εν λόγω ετυμηγορία θα λειτουργήσει ως δεδικασμένο πλέον για περιπτώσεις που θα θεωρούνται περιπτώσεις «τουρισμού επιδομάτων» όπως αναφέρεται.

Η Ευρώπη των φιλελεύθερων ιδεών τελικά φαίνεται ότι διατηρεί τις ελευθερίες της όσον αφορά την κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων και λιγότερο στην ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων. Φυσικά κανείς δε θα μπορούσε να υποστηρίξει την πρακτική του τουρισμού επιδομάτων, αλλά ποια ακριβώς θα είναι τα κριτήρια για να διαπιστεύεται αν κάποιος όντως μεταναστεύει για να κάνει χρήση τους. Δεν αποτελεί σοβαρό λόγο μετανάστευσης σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κράτος πρόνοιας και η πολιτική που αφορά για παράδειγμα τους ανθρώπους που είναι άνεργοι. Η Βρετανία έχει ως όριο την παραμονή στη χώρα ενός χρόνου τουλάχιστον πριν κάποιος μπορέσει να αιτηθεί επίδομα ανεργίας ή στεγαστικό επίδομα. Αυτό είναι ένα μέτρο που είναι απόλυτα κατανοητό. Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που ο μετανάστης θα εξετάζεται για το αν «έχει προσπαθήσει αρκετά για να βρει εργασία ή όχι;».

Μια χαλαρή ερμηνεία της δικαστικής απόφασης Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα μπορεί να απαλλάξει το κράτος από το να προσφέρει επιδόματα σε ανθρώπους που έχουν πάει εκεί και με την εργασία τους προσφέρουν πλούτο, χωρίς να έχει χρειαστεί πρωτύτερα η χώρα αυτή να έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για αυτούς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων