“Το πείραμα του Facebook” με επικεφαλής τον Morten Tromholt από τη Δανία είναι μια πραγματικά ξεχωριστή έρευνα, της οποίας τα αποτελέσματα θα έπρεπε μάλλον να μας προβληματίζουν. Εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλές που έχουν γίνει για το ίδιο θέμα, είναι η μεθοδολογία και η προσέγγισή της.
Η μελέτη στηριζόταν στην τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή άρα ήταν εφικτό, θεωρητικά έστω, να καθοριστεί αν το να εγκαταλείπει κάποιος το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο προκαλούσε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του, ή όχι.
Ο Tromholt “στρατολόγησε”, κυρίως μέσω του Facebook, 1095 Δανούς, οι οποίοι χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο κατηγορίες. Το ένα γκρουπ είχε την οδηγία να απέχει από το Facebook για μία εβδομάδα, ενώ το άλλο όχι.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το γκρουπ που είχε μπει σε διαδικασία αποθεραπείας από τα social media εμφάνισε υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή του και περισσότερα θετικά συναισθήματα σε σχέση με το άλλο.
Σχολιάζοντας την έρευνα ο Tromholt μίλησε για μια χιλιάδες χαμένες ώρες μπροστά στο Facebook, που ναι μεν εικονικά μας κρατούν συνδεδεμένους, ωστόσο μας στερούν πολλά από την κανονικότητα μιας ζωής που δεν είναι εγκλωβισμένη στα social media και μοιραία μας κάνει δυστυχείς.
Βέβαια, η έρευνα έχει προβληματίσει αρκετά τον ξένο online Τύπο, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι εθελοντές που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο κοινωνικό πείραμα, πρώτον ίσως ούτως ή άλλως επιθυμούσαν να ‘αποτοξινωθούν’.
Κατά δεύτερον, το πείραμα είχε διάρκεια μόλις μίας εβδομάδας. Πραγματικά θεαματικά -και ακριβέστερα- αποτελέσματα με αξιόπιστο επιστημονικό ενδιαφέρον,επισημαίνουν οι επικριτές της έρευνας, θα σημειώνονταν στην περίπτωση που το πείραμα είχε διάρκεια αρκετών μηνών.