Σε επίθεση Ρώσων χάκερς αποδίδει το FBI την κρίση που έχει προκληθεί μεταξύ του Κατάρ και των γειτόνων του, κάνοντας λόγο για «φύτευση» ψευδών ειδήσεων ως προς τα λόγια του εμίρη του Κατάρ, που πυροδότησε και την όλη διαδικασία.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεϊχης Μοχάμεντ μπίν Αμπντουραχμάν Αλ Θανί, μιλώντας στο CNN, ανακοίνωσε την επιβεβαίωση του FBI όσον αφορά την ηλεκτρονική εισβολή που δέχθηκε το εμιράτο.
Οι «χάκερ» πράγματι φύτεψαν τις ψευδείς δηλώσεις του εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπίν Χαμάντ Αλ Θανί, οι οποίες έθιξαν ευαίσθητα ζητήματα της περιοχής και κυρίως απασχολούσαν το Ιράν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα, που κατηγορείται από τη Σαουδική Αραβία ως κύριος βοηθός της τρομοκρατίας στην περιοχή, είναι στρατηγικός σύμμαχος του Κατάρ. Στις «ψευδείς» δηλώσεις αυτές, εμπεριέχονταν και κάποια αρνητικά σχόλια για τον αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε στο CNN: «’Ότι μας πέταξαν ως κατηγορίες βασίζεται σε παραπληροφόρηση και πιστεύουμε ότι η όλη κρίση οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Άρχισε στη βάση χαλκευμένων ειδήσεων που εμφυτεύτηκαν στο κρατικό μας ειδησεογραφικό πρακτορείο, μετά από κυβερνοεπίθεση που απέδειξε το FBI».
Ρώσικός δακτύλιος πίσω από την κρίση;
Το FBI φαίνεται να έχει αποδώσει την ηλεκτρονική επίθεση σε Ρώσους «χάκερ». Τι μπορεί να κερδίσει η Μόσχα προκαλώντας μία κρίση τέτοιου μεγέθους; Κυρίως να υπονομεύσει την εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. και μαζί της τις σχέσεις της χώρας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Αλλαγή στάσης Τραμπ-Αμερικής
Αρχικά, είχε καταστεί ξεκάθαρο πως η Αμερική είχε ταχθεί με το μέρος της Σαουδικής Αραβίας αφότου πυροδοτήθηκε η κρίση.
Έπειτα, ο αμερικανός Πρόεδρος, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας, φέρεται να υποστήριξε την ενότητα ανάμεσα στις χώρες του Περσικού Κόλπου και μαζί με τον Σαουδάραβα βασιλιά συμφώνησαν πως πρέπει να εμποδίσουν την οποιαδήποτε χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και την υποστήριξη του εξτρεμισμού στην περιοχή.
Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών με το Κατάρ, η αμερικανική πλευρά παρότρυνε το Κατάρ να ενισχύσει τη δράση κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, μίλησε για εκτόνωση της κρίσης και ότι οι διπλωματικές σχέσεις Η.Π.Α. – Κατάρ παραμένουν δυνατές. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Κατάρ κι άλλες χώρες στην περιοχή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ μπίν Αχμέντ αλ Τζουμπέιρ, ζήτησε από το Κατάρ να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την υπάρχουσα πολιτική που τηρεί έναντι των τρομοκρατών.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έκανε έκκληση για ενότητα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και δήλωσε πως υποστηρίζει οποιαδήποτε ενέργεια ή πρωτοβουλία οδηγεί προς την εκτόνωση της κρίσης.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπερασπίστηκε το Κατάρ κατακρίνοντας την απομόνωσή του από τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου και εγκωμίασε το εμιράτο για τη μη λήψη αντίμετρων παρά τα όσα μέτρα λήφθηκαν από τους γείτονές του.