Μουδιασμένοι παρακολουθούν οι Έλληνες πολίτες τις δημόσιες συζητήσεις μετά την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς απόφοιτος οικονομικού πανεπιστημίου για να καταλάβει τη λογική του φορολογικού. Είναι τρομακτικά απλή που την καταλαβαίνει ακόμη και ο πιο άσχετος με τα οικονομικά. Τα παίρνει από κει που τα παίρνουνε πάντα. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι Υπουργοί αλλάζουν, αλλά η «πατέντα» δεν αλλάζει.
Για άλλη μια φορά το βάρος της προσαρμογής θα κληθούν να «σηκώσουν» τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μέσω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με τη ριζική αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους και την καθιέρωση ειδικής κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, έντονους κραδασμούς στην ελληνική κοινωνία προξένησε η αναθεώρηση των πρόσθετων αφορολόγητων που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τις οικογένειες με παιδιά. Από την πλευρά της και με στόχο να καθησυχάσει το κοινό αίσθημα, η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεση της να αντικαταστήσει τις εν λόγω φοροαπαλλαγές με επιδόματα. Ωστόσο, τα επιδόματα αυτά δεν προβλέπεται να καλύψουν τις τεράστιες επιβαρύνσεις που επιβάλλει η νέα φορολογική κλίμακα. Εν ολίγοις, τα ζευγάρια με παιδιά «τιμωρούνται», ενώ οι νέοι που θέλουν να αποκτήσουν αποθαρρύνονται.. Γιατί, με δεδομένες τις προθέσεις της Τρόικας στην κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι, αν η κυβέρνηση δεν εκπληρώσει το χρονοδιάγραμμα ως προς το μέτωπο των εσόδων, δεν θα ζητηθεί η ακύρωση των εν λόγω επιδομάτων;
Την ίδια στιγμή, λόγω της αρρυθμίας των κρατικών μηχανισμών, σε ένα πρωτοφανές «σαφάρι» για τον εντοπισμό φοροφυγάδων έχουν επιδοθεί και οι τράπεζες με τη συγκέντρωση των οικονομικών δεδομένων των ελεύθερων επαγγελματιών και των νομικών προσώπων, που διατηρούν λογαριασμούς στους οποίους οι καταθέσεις υπερβαίνουν τα ποσά των 200.000 ευρώ και 300.000 ευρώ αντίστοιχα.
Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει τις πρώτες επιστολές στις παραπάνω κατηγορίες πελατών με στόχο να διασταυρώσουν οικονομικά και φορολογικά στοιχεία στον «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής.
Οι προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι δύσκολο να ερμηνευθούν. Από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση εκφράζει την πρόθεση της να ρίξει το βάρος στο ζήτημα της φοροδιαφυγής της οικονομικής «ελίτ», αλλά την ίδια στιγμή καταφεύγει στην εύκολη λύση που δεν είναι άλλη από την «οριζόντια» φορολόγηση, που πλήττει κυρίως τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα…
Αυτό δεν χρειάζεται να έχεις τίτλους και περγαμηνές για να το κάνεις. Και τον μανάβη της γειτονιάς μου να βάλω μπορεί το ίδιο εύκολα να κάνει τη δουλειά. Το ζήτημα για τον κ. Στουρνάρα αλλά και τον «κάθε Στουρνάρα» πρόκειται να τον διαδεχθεί είναι αν έχει καμιά καλή ιδέα και να μην κάνει τα εύκολα που είναι για τους αρχάριους.
ΥΓ: Αν δυσκολεύεστε κύριε Υπουργέ να σκεφτείτε κάτι έξυπνο, διαβάστε τουλάχιστον τις επτά απλές προτάσεις που γράφει σήμερα ο Oikonomicus. Ανάγνωση φαντάζομαι ξέρετε.