Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Το FORUM 2020 ενεργοποιείται και πάλι

Με σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο Νίκος Καραχάλιος ανακοίνωσε ουσιαστικά την επαναλειτουργία της δεξαμενής σκέψης, “Forum 2020″, που ίδρυσε το 2009. Ο γνωστός επικοινωνιολόγος σημειώνει τα εξής:

2020… ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

1η Ιανουαρίου 2015 – 1η Ιανουαρίου 2020

Το FORUM 2020 εύχεται σε όλους Καλή Χρονιά! Συνήθως η Πρωτοχρονιά είναι μέρα γιορτινή, μέρα οικογενειακή, μέρα του Άι Βασίλη, μέρα που φέρνει δώρα, κάνουμε επαγγελματικά πλάνα, βάζουμε στόχους για τον καινούργιο χρόνο και σχεδιάζουμε για το μέλλον.

Φέτος, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία μας, συμπίπτει με την έναρξη μιας κρίσιμης προεκλογικής περιόδου, της πιο καθοριστικής από ποτέ για το μέλλον αυτού του τόπου.

Πριν από 6 χρόνια, όταν μια ομάδα συνεργατών συγκροτήσαμε το FORUM 2020, είχαμε θέσει ως στόχο να φέρουμε το μέλλον πιο κοντά. Να συμβάλουμε, ώστε η έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού, της μακροχρόνιας και σε βάθος αντίληψης για τα πράγματα, να γίνει απαραίτητη στη λειτουργία του δημόσιου -και όχι μόνο- βίου.

Για πολλούς και μόνο η ιδέα της συζήτησης το 2009 για το 2020 ήταν εξωπραγματική ή ανώφελη. Και όμως, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο για εμάς, αλλά για το σύνολο της χώρας και των πολιτών της, ήταν πιο επιτακτική από ποτέ.

Αναστείλαμε συνειδητά τη δράση του FORUM για ένα διάστημα, γιατί η κρίση, το Μνημόνιο και οι επιπτώσεις του είχαν τόσο σαρωτική επίδραση στο δημόσιο διάλογο, που οτιδήποτε άλλο φαινόταν «εκτός τόπου και χρόνου». Ο προβληματισμός για το «μακρινό μέλλον», θα μπορούσε να θεωρηθεί μέχρι και «συστημικό άλλοθι», «αποπροσανατολισμός», «ματαιότητα».

Όμως, η ανάγκη για να κοιτάξουμε με καθαρή ματιά το μέλλον είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ.

Το FORUM 2020 κινούμενο πέρα και πάνω από κόμματα, δεν έχει καμία πρόθεση παρέμβασης στην εκλογική μάχη.

Οφείλουμε όμως να κάνουμε μια επισήμανση. Η εμπειρία μας από τις προεκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, καταδεικνύει πως ο δημόσιος διάλογος στρέφεται κυρίως στο παρελθόν και ελάχιστα στο μέλλον. Τα κόμματα βολεύονται στο παιχνίδι των ευθυνών (blame game) και η όποια συζήτηση για το μέλλον ισοπεδώνεται ή γίνεται με όρους αρένας. Ας σκεφθούμε λοιπόν καλά ποιος από τους κομματικούς σχηματισμούς διατυπώνει την πιο ρεαλιστική λύση για το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και της Πατρίδας μας. Ας αποφασίσουμε με το μυαλό και όχι με τα ευχολόγια των ημερών.

Το FORUM 2020 με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα επανέλθει αμέσως μετά, με δράσεις, πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις. Γιατί το 2015 η συζήτηση για το 2020 θα γίνει πιο επίκαιρη, αλλά και πιο επιτακτική από ποτέ.

Για το FORUM 2020

Νίκος Καραχάλιος”.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων