Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Το Game of Thrones γίνεται μάθημα στο Χάρβαρντ!

Έχει κατακτήσει τις καρδιές εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο, έχει γίνει τηλεοπτική σειρά  θρύλος και τα βιβλία του συγγραφέα του τα απόλυτα μπεστ σέλερ.  Ποιος θα φανταζόταν όμως οτι το Game of Thrones θα  γινόταν μάθημα στο καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου;

Σύμφωνα  με το περιοδικό Time το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αποφάσισε να εντάξει στο προπτυχιακό μάθημα «Λαϊκή Παράδοση και μυθολογία» τη σειρά βιβλίων του Τζόρτζ Μάρτιν. Στόχος είναι οι φοιτητές να εξοικειωθούν με τα πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία της Ευρώπης από το 400 ως το 1500 μΧ εντοπίζοντας τα ατόφια ή παραλλαγμένα μέσα από την ανάγνωση του A Song of Ice and Fire. Με αυτόν τον τρόπο στο πανεπιστήμιο ελπίζουν πως θα αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον για τις ανθρωπιστικές επιστήμες σε μια εποχή που δεν αποτελούν την επιλογή των σπουδαστών.

Σύμφωνα  με την Ράσα Κιρακοσιάν, μια από τις καθηγήτριες που θα διδάξουν το μάθημα στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσέτης, η ίδια εντόπισε το ενδιαφέρον των σπουδαστών όταν δίδασκε μεσαιωνικά έπη στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Οι τηλεθεατές και οι αναγνώστες ήταν οι πιο εξοικειωμένοι και οι πιο ενθουσιώδεις με το υλικό που παρουσιαζόταν στο μάθημα. Δεν είναι μέρος της δουλειάς μας να χρησιμοποιούμε αυτό το ενδιαφέρον προκειμένου να εντρυφήσουμε και να προχωρήσουμε βαθύτερα;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η συνάρτηση μπεστ-σελλερ βιβλίων και ταινιών με παραδόσεις μαθημάτων δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Ικανός αριθμός κολλεγίων σε ΗΠΑ και Βρετανία έχουν επιχειρήσει να φέρουν πιο κοντά τους φοιτητές τους χρησιμοποιώντας το ενδιαφέρον τους. Ωστόσο, όταν αυτό γίνεται από ένα από τα καλύτερα  πανεπιστήμια του κόσμου, προφανώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, και σύμφωνα με το Time αποτελεί σαφές μήνυμα στήριξης των ανθρωπιστικών επιστημών οι οποίες έχουν πάρει την κατιούσα σε επίπεδο προτίμησης με το ποσοστό των φοιτητών που αποκτούν πτυχίο από το Χάρβαρντ σε αυτό το αντικείμενο να πέφτει από το 36% στο 20% σε βάθος εξήντα ετών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων