Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια του Τσίπρα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Έγινε πολύς ντόρος τις προηγούμενες ημέρες για το δημοσίευμα της Die Welt και την αναφορά στην εσωτερική έκθεση του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για καταστροφικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και ανέφερε την Ελλάδα «ακυβέρνητο καράβι».

Η πολύ σκληρή απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης που μιλούσε για εχθρούς της Ελλάδας, ήρθε προσωρινά να υποστηριχθεί από την μερική διάψευση της Γερμανικής Πρεσβείας και τις δηλώσεις του Στάινμάιερ που μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα ως συνομιλητή.

Όμως στην πραγματικότητα η Πρεσβεία δεν είχε διαψεύσει το δημοσίευμα, απλά αρνούνταν να το επιβεβαιώσει. Μάλιστα ήταν σχεδόν γελοίο το πώς ερμηνεύτηκε από διαφορετικά μέσα η απάντηση του γερμανικού προξενείου. Άλλοι τίτλοι εκείνη την ημέρα, έγραφαν Επιβεβαιώνει η Γερμανική Πρεσβεία, ενώ άλλα ότι διαψεύδει.

Σε κάθε περίπτωση η Όλγα Γεροβασίλη οχυρωνόταν βολικά πίσω από τη γερμανική σιωπή και τις θετικές δηλώσεις του Στάινμάιερ. Αυτή τη φορά όμως το Υπουργείο Εξωτερικών «κρεμάει» την κυβέρνηση, αφού ε ρωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μάρτιν Σέφερ, απέφυγε σήμερα να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Όταν η εφημερίδα μιλάει για τέτοιες υποτιθέμενες εκθέσεις, οι οποίες είναι και διαβαθμισμένες ως εμπιστευτικές, ούτε διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται εδώ» δήλωσε ο κ. Σέφερ.

Πιθανότατα ακολουθείται τώρα αυτή η γραμμή και με την προστασία που προσφέρουν οι επιθετικές δηλώσεις Σόιμπλε για την Ελληνική κυβέρνηση με αφορμή τις εξελίξεις με το ΔΝΤ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img