Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Το Grexit παραμένει στην ατζέντα του Σόιμπλε

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πάτησε «φρένο» στις διαπραγματεύσεις μόλις τον περασμένο μήνα, ζητώντας και νέες δεσμεύσεις από την Ελλάδα. «Αυτό δεν φάνηκε να συγκινεί ιδιαίτερα τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη» γράφει το δημοσίευμα, και συνεχίζει: «Εν μέσω των προσφυγικών ροών, των τρομοκρατικών χτυπημάτων και των συγκρούσεων στη Συρία, το ελληνικό ζήτημα γενικότερα φάνηκε να έχει την ίδια τύχη. Εντούτοις η ελληνική κρίση δεν εξαφανίστηκε. Η διελκυστίνδα μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών καλά κρατεί. Το ίδιο και η κριτική και επιφυλακτική διάθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών». Αυτά αναφέρει δημοσίευμα της Deutche Welle το οποίο επισημαίνει ότι το ζήτημα του Grexit δεν έχει βγει από την ατζέντα Σόιμπλε.

Μάλιστα γίνεται και αναφορά στην αντικατάσταση του Βαρουφάκη από τον Ε Τσακαλώτο, γεγονός που αν και έχει βοηθήσει στην επικοινωνία με τον Γερμανό υπουργό, δεν είναι αρκετό για να βγάλει από τη μέση το σχέδιό του.

Η Deutsche Welle υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η διάσταση απόψεων μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε έκανε τον «σκληρό» υπουργό Οικονομικών να σκεφτεί ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησής του από την κυβέρνηση. «Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει έναν υπουργό να ενεργήσει αντίθετα με τη συνείδησή του και εάν το προσπαθήσει κανείς θα μπορούσα να πάω στον πρόεδρο και να ζητήσω την απαλλαγή μου» είχε πει τότε ο κ. Σόιμπλε.

Το δημοσίευμα τονίζει παράλληλα ότι μέχρι στιγμής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει δεσμευτεί για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο η Γερμανία έχει θέσει πολλές φορές ως όρο για συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από Έθνος

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img