Του Ιωάννη Π. Χουντή *
Όσοι παρακολουθούμε τα εκπαιδευτικά θέματα σε τακτική βάση κινδυνεύουμε να καταστούμε ‘’γραφικοί’’ από τις συνεχείς επισημάνσεις -που δυστυχώς πολλές φορές δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν όσο θα έπρεπε- στις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσει όλες τις συσσωρευμένες επί πολλά έτη ιδεοληψίες της Αριστεράς στον πολύπαθο απ΄όλες τις κυβερνήσεις χώρο της Παιδείας.
Αυτή τη φορά σειρά έχει το βαθμολογικό σύστημα στο τριτάξιο Γυμνάσιο. Σύμφωνα με προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (έχουμε προτείνει στην φιλόξενη αυτή ιστοσελίδα την ριζική του αναμόρφωση) η βαθμολόγηση στο Γυμνάσιο θα μπορούσε να γίνεται με το αλφαβητικό σύστημα Α-Β-Γ. Το ίδιο με αυτό ,που εφαρμόζεται στο εξατάξιο Δημοτικό. Αντί να φέρνουμε το Γυμνάσιο εγγύτερα στο Λύκειο, ως δύο πυλώνες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ‘’μειώνουμε’’ την παιδευτική του αξία στο επίπεδο του Δημοτικού καίτοι οι μαθητές είναι ωριμότεροι.
Γιατί προωθείται αυτή η επιλογή παρά τις αντιδράσεις των πολλών εκπαιδευτικών, που δεν επιθυμούν περιγραφικές (‘’σχεδόν καλός’’ , ‘’καλός’’, ‘’πολύ καλός’’, ‘’άριστος’’ – πόσο τους ενοχλεί αυτή η λέξη) ή αλφαβητικές’’ βαθμολογίες; Διότι ο Υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου και η κυβερνητική πολιτική επιδιώκουν το σχολείο της ήσσονος προσπάθειας. Το σχολείο, που δεν θα μορφώνει ούτε θα μαθαίνει στους μαθητές πως τα αγαθά κόποις κτώνται. Εάν μπορούσαν να απαλείψουν πλήρως την βαθμολόγηση από το Γυμνάσιο να είναι σίγουρος ο αναγνώστης πως θα το έπρατταν. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τις μεθοδικές κινήσεις του Υπουργού.
Ας επιτραπεί μία γενική παρατήρηση εν είδει κατακλείδας: Μπορεί να ασχολούμαστε με τα οικονομικά και εθνικά θέματα -και καλά κάνουμε- αλλά ας γίνει σαφές πως ο Κώστας Γαβρόγλου είναι ο πιο επικίνδυνος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδιάζει και υλοποιεί μεθοδικά και βήμα-βήμα τον κοινωνικό μετασχηματισμό, πράγμα που θα στοιχειώνει την Ελλάδα πολύ μετά την αποχώρηση των κυβερνώντων από την εξουσία. Όλες οι κινήσεις σε επίπεδο γραφειοκρατίας, διοίκησης και προγράμματος σπουδών (μαθημάτων) αποβλέπουν σε αυτά: ισοπέδωση προς τα κάτω, αφανισμός των αρίστων, αποϊεροποίηση της κοινωνικής ζωής, μαζοποίηση και απώλεια της κριτικής σκέψης των πολιτών.
Η Αντιπολίτευση εν συνόλω και οι πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν να είναι σε εγρήγορση όσον αφορά αυτά τα ζητήματα για να μην μείνει μέσω της παιδείας ανεξίτηλο το σημάδι του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
* Ο Ιωάννης Π. Χουντής, είναι Κλασικός Φιλόλογος και Προέδρος του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης»