Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν νικοτίνη χωρίς τις τοξίνες του καπνού, έχουν το ίδιο καλά αποτελέσματα με τα επιθέματα νικοτίνης στην προσπάθεια των καπνιστών να κόψουν αυτή την κακή συνήθεια.
Ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσαν ότι το ποσοστό επιτυχίας όσων ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα ήταν περίπου το ίδιο ανάμεσα σε εκείνους που επέλεξαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και όσους προτίμησαν τα επιθέματα νικοτίνης. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για όσους έκαναν χρήση placebo ηλεκτρονικών τσιγάρων – δηλαδή, χωρίς νικοτίνη.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που δεν ήταν σε θέση να σταματήσουν το κάπνισμα εντελώς, περιόρισαν τη χρήση του τσιγάρου όταν χρησιμοποίησαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο περισσότερο ακόμη και από εκείνους που χρησιμοποιούσαν επιθέματα νικοτίνης.
«Παραμένουν άγνωστες, ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου», δήλωσε ο Chris Bullen του Πανεπιστημίου του Auckland.
«Δεδομένης της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε πολλές χώρες σε συνδυασμό με το ασαφές ρυθμιστικό πλαίσιο, απαιτούνται πιο μακροπρόθεσμες μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτές οι συσκευές να είναι σε θέση να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό και δημοφιλές βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος», πρόσθεσε.
Τα ευρήματα βασίζονται σε στοιχεία από 657 καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Από αυτούς, 292 χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα με 16 χιλιοστόγραμμα νικοτίνης για 13 εβδομάδες, 292 χρησιμοποίησαν επιθέματα νικοτίνης για 13 εβδομάδες και 73 χρησιμοποίησαν εικονικά ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν είχαν καθόλου νικοτίνη. Οι ερευνητές επέστρεψαν μετά από 13 εβδομάδες για να ελέγξουν αν το πείραμά τους είχε επιτυχία.
Από αυτούς που συμμετείχαν, το 57% εκείνων που έκαναν προσπάθεια με ηλεκτρονικό τσιγάρο που περιείχε νικοτίνη μείωσαν στο μισό περίπου τα τσιγάρα, έναντι 41% εκείνων που έκαναν χρήση των ειδικών επιθεμάτων. Ένα ποσοστό 7,3% απείχαν εντελώς από το κάπνισμα κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου έναντι 5,8% εκείνων που χρησιμοποίησαν επιθέματα νικοτίνης. Ενώ ποσοστό μικρότερο του 4% που χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό τσιγάρο placebo κατάφερε να το κόψει τελείως.
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι όσοι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα, είτε placebo είτε με νικοτίνη, συνέχισαν τη χρήση τους και μετά το πέρας της μελέτης.