Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Ολοένα και πλησιάζουμε στο καθοριστικό για την Ελλάδα Eurogroup της 24ης Μαϊου, όπου και ουσιαστικά θα έχουμε για πρώτη φόρα πάνω στο τραπέζι δεσμεύσεις και προτάσεις και από τις δύο πλευρές.
Από την πλευρά της η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, αναμένεται να προσέλθει με όλα της τα χαρτιά, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες, σχετικά με τις δεσμέυσεις της για την αξιοποίηση όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο βαθμό των μεταρρυθμίσεων που η ίδια αναμένεται να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το κλίμα
Θεωρώ πως η διάθεση και το κλίμα των εταίρων μας και δη των δανειστών, αναμένεται να αποτελέσει ιδιαίτερα σημαντικό γρίφος για δυνατούς λύτες, καθώς μέχρι και την στιγμή που μιλάμε τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστέι σε τελικό βαθμό, καθώς τα επιτελεία και των δύο εμπλεκόμενων ομάδων δουλεύου πυρετωδώς προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους αρχικά στο Euro Working Group και μετέπειτα στην επίσημη συνδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκεί όπως και σε κάθε πολύωρη και κουραστική συζήτηση θα τεθούν επί τάπητος για μία ακόμη φορά οι σύμμαχοι αλλά και οι εχθροί της Ελληνικής Κυβέρνησης, με τον καθένα και για τους δικούς του λόγους να υποστηρίζε σθεναρά τις απόψεις του. Αυτό είναι και το κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης, δηλαδή να έχει υπάρξει εκ του προιμίου μία καλή διαπργματευτική τακτική η οποία να δίνει πλεονεκτήματα και επιχειρήματα στις απόψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες διαφωνίες και αψιμαχίες που ήδη πλανώνται στον αέρα εκ μέρους των πιο θερμόαιμων από την πλευρά του Σύριζα και των ΑΝΕΛ.
Τα ενδεχόμενα σενάρια
1)Το πρώτο σενάριο θέλει να μετατίθεται η συζήτηση για το χρέος έως την επόμενη αξιολόγηση, που τοποθετείται στον Οκτώβριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στάσιμο χωρίς να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
2) Το δεύτερο σενάριο, και το πιο απαισιόδοξο, θα είναι ότι οι σημαντικές αποφάσεις για το χρέος να ληφθούν το 2018. Και σε αυτήν την περίπτωση το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, και τα πράγματα θα δυσκολέψουν ιδιάιτερα για τους επόμενους μήνες.
Σύσκεψη σήμερα στο Μάξίμου
Υπό τον φόβο των κακών δαιμόνων και σεναρίων του παρελθόντος αλλά και του σήμερα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα το πρωί στις 10 ώρα, προκειμένου να ενημερώσει τους άμεσους του συνεργάτες σχετικά με την τακτική αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της Ελληνικής διαπραγματευτικής αποστολής.
Το πραγματικό νόημα αυτής της συνεδρίασης δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και τα σενάρια που θέλουν το Ταμείο να μην συναινεί στην πρόταση πακέτο αξιολόγησης-χρέος με τον Πρωθυπουργό να τονίζει πως, από την πλευρά του, θα καταβληθούν οι όποιες δυνατές προσπάθειες προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφιβολία ότι δεν θα τηρηθούν οι δεσμέσεις που ο ίδιος και η κυβέρνηση αποδέχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Ενώ στα αρνητικά της όλης υπόθεσης είναι κάποιοι ψίθυροι ενδοκυβερνητικών ατόμων που υποστηρίζουν πως εάν δεν καμφθούν οι αντιδράσεις του Ταμείου εώς και τα τέλη της εβδομάδας, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα προβεί σε σύγκληση Έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκείμενου να λυθέι το ζήτημα στο ανώτατο πολιτικά επίπεδο.
Τα ενδοκυβερνητικά αγκάθια
Βέβαια καλά τα σκέφτεται στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας, όμως ας μην ξεχνάμε ότι τον ακολουθεί από πίσω μία Κ.Ο, η οποία τις τελευταίες ημέρες δείχνει ψεγάδια αντιρρησίας και διαμαρτυρίας στα όσα προτίθεται να περάσουν τις επόμενες ημέρες από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτή η δυσφορία, έχει να κάνει με τις εξής δύο παράμετρους:
Την σκληρότητα και την οικονομική λιτότητα που θα επιφέρουν στην Ελληνική κοινωνία τα μέτρα (έμμεσα- και προληπτικά) και, αφετέρου, την συνειδητοποίηση πως άλλα υποσχέθηκαν και άλλα πραγματοποιούν εν τέλει οι βουλευτές του που ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζουν επί καθημερινής βάσεως την αγανάκτηση και την περιφρόνηση της κοινωνίας.
Βέβαια, προσωπικά, όπως το έχω τονίσει, δεν θεωρώ ότι θα έχουμε κοινοβουλευτικές απώλειες, καθώς όπως είναι γνωστό η καρέκλα είναι ζεστή και λίγοι στην πολιτική έχουν το σθένος να την απαρνηθούν όταν εκείνη τους εξουσιάζει σε απειλητικό βαθμό.
Οι κόκκινες γραμμές για το Χρέος
Ας μην λησμονήσουμε και το γεγονός της ύπαρξης σε γενικό επίπεδο βέβαια και των κόκκινων γραμμών όσον αφορά την πορεία για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτές οριοθετούνται ως εξής:
Η πρώτη και ιδιαίτερα αποσαφηνιστική κόκκινη γραμμή κυρίως για το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας που κακώς νομίζει ότι το χρέος λαικιστί θα μας σβηστεί. Σε καμία περίπτωση τέτοιο σενάριο δεν υπάρχει στο τραπέζι και, δυστυχώς, αυτό που λέμε κούρεμα δεν επρόκειτο να συμβεί μελλοντικά για το ελληνικό πρόγραμμα. Βέβαια, αυτό που είναι δυνατόν να συμβεί, είναι μία ελαφρύνση στον τρόπο εξυπηρέτησης του.
Η δεύτερη και εξίσου σημαντική κόκκινη γραμμή είναι αυτό που λέμε πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με την απόλυτη τήρηση των στόχων, των ορίων αλλά και των χρονοδιαγραμμάτων, προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις αγορές και να απεμπλακεί από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων.