Όσο όμορφο και να είναι το iPhone, άλλο τόσο εκνευρίζει τους χρήστες με τους αυστηρούς όρους πολιτικής που έχει σχετικά με το Application Programming Interface το γνωστό σε όλους API! Μάλιστα, ειδήμονες του χώρου αποδίδουν σε αυτή την αυστηρότητα, τη στροφή πολλών χρηστών, σε αντίστοιχης ποιότητας smartphones, στη πλατφόρμα Android όπου ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει εφαρμογές της αρεσκείας τους χωρίς απαραίτητα οι εφαρμογές αυτές να είναι επίσημα παρεχόμενες από το Google Play!
Μια και το κόστος αγοράς ενός iPhone είναι ταμπού για την Apple, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του CEO της εταιρείας Tim Cook στo συνέδριο D11 που διοργανώθηκε από το AllThingsD, ισχυρίστηκε εμμέσως πλην σαφώς, ότι «αυτό μπορεί να αλλάξει»!
Για όσους έχουν ασχοληθεί με τη φιλοσοφία της Apple, όπως αυτή καθιερώθηκε από τον ιδρυτή και εμπνευστή του iPhone Steve Jobs, είναι τεράστια!! Από την προηγούμενη αδιάλλακτη στάση της που ανάγκαζε τους developers να προσαρμόζονται κατά γράμμα στους όρους της Apple, στην παροχή σε αυτούς τη δυνατότητα να πειράξουν την βασική εμπειρία που προσφέρει το iPhone στους χρήστες. «Όσον αφορά στο γενικό θέμα του ανοίγματος του ΑPI, θα μας δείτε στο μέλλον να το ανοίγουμε περισσότερο, αλλά όχι στο βαθμό που να θέτουμε τον χρήστη στον κίνδυνο του να έχει μια κακή εμπειρία» τόνισε ο Cook. «Υπάρχει πάντα η λεπτή γραμμή, αλλά σε μερικές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να είναι τόσο λεπτή. Πιστεύουμε ότι ο πελάτης μας πληρώνει για να κάνουμε γι αυτόν κάποιες επιλογές, αλλά ναι, το API θα είναι πιο ανοικτό στο μέλλον»
Είναι φανερό πως πίσω από αυτή τη κίνηση, οι άνθρωποι της Apple, επιδιώκουν να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους πελάτες θέλοντας έτσι να χτυπήσουν τον μεγάλο τους ανταγωνιστή που δεν είναι άλλος από την Samsung! Συνειδητοποίησαν πως, ίσως ήρθε η ώρα, αντί να προσαρμόζονται οι χρήστες στο iPhone να προσαρμόζεται το iPhone στα «θέλω» των χρηστών!
Ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένο το οικοσύστημα του iPhone αυτή τη στιγμή, συνάδει στο ότι οι βασικές δυνατότητες και η εμπειρία του χρήστη να παραμένουν απρόσιτα για τους developers των εφαρμογών και να ελέγχονται 100% από την Apple με το σκεπτικό ότι αν επιτραπεί στους developers η πρόσβαση σε αυτά θα αλλοιωθεί η εμπειρία του χρήστη iPhone. Ή μήπως όχι;