Το ότι έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι με τις υψηλές τιμές ενέργειας που πληρώνουν οι ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, το έχουν καταλάβει όλοι, εκτός από τους υπεύθυνους της κυβέρνησης. Το δείχνουν οι ισολογισμοί τριμήνου των εισηγμένων, κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων και το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία, την ανεργία και την κοινωνική συνοχή.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναδρομική μείωση του κόστους ηλεκτρικού στη μέση τάση (βιοτεχνίες, βιομηχανίες) κατά 16% από την αρχή του χρόνου, και η μείωση κατά 10 ευρώ στις 1000 κιλοβατώρες για την υψηλή τάση (τσιμέντα, χαλυβουργίες, μεταλλουργίες), έμεινε γράμμα κενό.
Το θέμα έφεραν στη Βουλή δύο βουλευτές της ΝΔ. Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος (Κοζάνη) και ο Στάθης Κωνσταντινίδης (Φλώρινα) σε ερώτησή τους προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, ότι παρ΄ότι η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τίποτε δεν έχει γίνει ακόμη. Ακόμη, ζητούν να μάθουν τι θα κάνει η κυβέρνηση για τις τιμές φυσικού αερίου, που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ενόψει φυσικά μετατροπής του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΠΑ σε ιδιωτικό και μάλιστα με Πανευρωπαϊκή διείσδυση.
Θα αναρωτηθεί κανείς πώς δύο βουλευτές που εκλέγονται στους νομούς όπου είναι εγκατεστημένο το 80% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, κάνουν ερωτήσεις που εκ πρώτης όψεως είναι σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης. Απλώς, οι βουλευτές καταλαβαίνουν αυτό που δεν καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση. Ότι δηλαδή η διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων στην παραγωγή, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λειτουργία των ηλεκτροβόρων βιομηχανιών. Μόνο οι τελευταίες, επειδή καταναλίσκουν σταθερές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο, εφτά μέρες την εβδομάδα, έχουν σταθερά φορτία και ανταποκρίνονται πλήρως στις προδιαγραφές λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων (σε άλλες χώρες, το ρόλο των λιγνιτικών, τον έχουν οι μονάδες λιθάνθρακα και οι πυρηνικές). Η μεγάλη παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκά, επιβάλει πλέον άλλα χαρακτηριστικά στην παραγωγική υποδομή, με έμφαση στις μονάδες φυσικού αερίου και μάλιστα σε όσες έχουν τη δυνατότητα για γρήγορο άναμμα ή σβήσιμο, ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος.
Αυτό που βλέπουν λοιπόν οι δύο βουλευτές από τη Φλώρινα και την Κοζάνη, είναι ότι αν συνεχιστεί το κλείσιμο βιομηχανιών με σταθερή κατανάλωση, κάποιες από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, θα υποχρεωθούν και σε κλείσιμο, αφού η λειτουργία τους θα είναι αντιοικονομική. Και κάτι τέτοιο θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που είναι ήδη «πρωταθλήτρια» στην ανεργία.