Μέρος της μισθοδοσίας τους θα καταβάλλει και τον Απρίλιο η Παλαιστινιακή Αρχή στους περισσότερους υπαλλήλους της. Όπως ανακοίνωσε το Παλαιστινιακό υπουργείο Οικονομικών, το Ισραήλ δεν απέδωσε, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει για λογαριασμό των Παλαιστινίων.
Το Ισραήλ άρχισε τον Δεκέμβριο να παρακρατεί ένα ποσό ύψους περίπου 130 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα από τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα σε αντίποινα, διότι οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι θα ενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Μετά από διεθνείς πιέσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να καταβάλει τα αναλογούντα χρήματα, κάνοντας την αρχή με το ποσό των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού πρώτα παρακρατήσει τα ποσά που οι Παλαιστίνιοι χρωστάνε στο Ισραήλ για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που τους παρέχει.
Ωστόσο, όπως είπε ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών Σούκρι Μπσχάρα, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει λάβει ακόμη τα χρήματα και ως εκ τούτου οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα πληρωθούν μεν αύριο, αλλά θα λάβουν μόνο το 60% του μισθού τους. Αυτό «γίνεται διότι το Ισραήλ δεν μας έχει ακόμη καταβάλει τα φορολογικά μας έσοδα, για τέταρτο συνεχή μήνα», εξήγησε ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών. Αυτοί που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 σέκελ το μήνα (περίπου 500 δολάρια ), θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ολόκληρο το μισθό τους. Να σημειωθεί σ’ αυτό το σημείο πως η Παλαιστινιακή Αρχή απασχολεί περίπου 150.000 υπαλλήλους στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών συνολικά 2,1 δισεκατομμύρια σέκελ (περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια) είναι το ποσό των παρακρατηθέντων παλαιστινιακών φορολογικών και τελωνειακών εσόδων τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Από αυτό το ποσό θα πρέπει να αφαιρεθούν οι οφειλές για την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που παρέχονται στους Παλαιστίνιους από το Ισραήλ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν τρομερές συνέπειες για την παλαιστινιακή οικονομία εάν δεν φτάσουν τάχιστα τα χρήματα από το Ισραήλ. Η έλλειψη ρευστότητας δεν θα επηρεάσει μόνο την κατανάλωση και την εξυπηρέτηση των δανείων, αλλά και την κεντρική Παλαιστινιακή Αρχή η οποία κινδυνεύει να περιέλθει σε κατάσταση αθέτησης των υποχρεώσεων της. Η Παλαιστινιακή Νομισματική Αρχή, η κεντρική τράπεζα των Παλαιστινίων, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο δανεισμός έχει σχεδόν φθάσει στα όρια του και το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται όλο και περισσότερο σε κίνδυνο.