Η Γαλλία ετοιμάζεται να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνη και το Ισραήλ προειδοποιεί ότι αυτό θα ήταν μια πολύ «ριψοκίνδυνη» απόφαση.
Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ένα γενικότερο κύμα υπέρ των Παλαιστινίων έχει αρχίσει να αναδύεται στην Ευρώπη, όχι απλώς σε επίπεδο κοινής γνώμης αλλά και σε θεσμικό, με διάφορα Ευρωπαικά κράτη να έχουν αναγνωρίσει ήδη ή να ετοιμάζονται να το κάνουν το κράτος της Παλαιστίνης.
Ο Νετανιάχου σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο sputniknews δήλωσε πως «Φυσικά ανησυχούμε για την ψήφο αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους στο Γαλλικό κοινοβούλιο. Είναι μία ανεύθυνη κίνηση».
Στις 2 Δεκεμβρίου πρόκειται να λάβει χώρα μια μη δεσμευτική ψηφοφορία στο Γαλλικό κοινοβούλιο για το Παλαιστινιακό θέμα, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να προτείνει τη θετική απάντηση στο ζήτημα της αναγνώρισης του κράτους από τους Γάλλους βουλευτές. Το reuters μεταδίδει ότι ο στόχος της πρότασης είναι να επιτευχθεί ένα θετικό άλμα στην κρίση μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης.
Η Σουηδική κυβέρνηση είχε ήδη από τον Οκτώβριο αναγνωρίσει επίσημα το Παλαιστινιακό κράτος με την Υπουργό Εξωτερικών Margot Wallstrom να δηλώνει πως το κράτος συμπληρώνει όλα τα κριτήρια για την επισημοποίησή του εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία να η κίνηση της Σουηδικής κυβέρνησης να «εμπνεύσει» και άλλα ευρωπαϊκά κράτη προς την ίδια κατεύθυνση.
Η Μεγάλη Βρετανία, παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, επέλεξε μια πιο μετριοπαθή στάση αλλά την ίδια στιγμή επίσης θετική απέναντι στην Παλαιστίνη, όπου σε μια παρόμοια με της Γαλλίας μη δεσμευτική ψηφοφορία αναγνώριζε και το Παλαιστινιακό αλλά και το Ισραηλινό κράτος «ως μια συμβολή στις διαπραγματεύσεις για επίλυση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών».
Η ολοένα αυξανόμενη τάση στην Ευρώπη για αναγνώριση είτε επισήμως, είτε συμβουλευτικά του Παλαιστινιακού κράτους έχει θορυβήσει πολύ το Τελ α Βιβ.
Όμως και οι Ισραηλινοί θα έχουν καταλάβει ότι αυτά συμβαίνουν στον απόηχο μιας από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην πρόσφατη ιστορία των δύο χωρών, με την Παλαιστίνη να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος σε αμάχους και τη Γάζα να γίνεται πραγματικά ένα μεγάλο νεκροταφείο. Το Ισραήλ πάντως δεν αφήνει αναπάντητες τέτοιες κινήσεις αφού ήδη μετά την απόφαση της Σουηδικής κυβέρνησης ανακάλεσε τον πρεσβευτή του πίσω, δηλώνοντας επισήμως ότι τέτοιες αποφάσεις μπορούν να ισχυροποιήσουν τις ριζοσπαστικές παλαιστινιακές ομάδες. Αντίστοιχα τώρα η Γαλλία προειδοποιείται να μην κάνει «ανεύθυνες» κινήσεις που πιθανόν να έχουν συνέπειες στην πορεία των σχέσεων της με το Ισραήλ.