Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης
Πώς το έλεγε, να δεις, ο σπουδαίος Χαλίλ Γκιμπράν; «Το χθες δεν είναι παρά η ανάμνηση του σήμερα, το αύριο είναι το όνειρο του σήμερα». Ποιητικό, όπως άλλωστε προσήκει σε έναν διανοούμενο του βεληνεκούς του Γκιμπράν, βαθυστόχαστο και με πλήρη ανταπόκριση στα πολιτικά τεκταινόμενα του σήμερα.
Ο Αντώνης Σαμαράς πέρασε την τελευταία εβδομάδα σε κατάσταση…αμόκ. Βρισκόταν αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, συνομιλούσε με τους ανθρώπους του (λέγε με Χρύσανθο και Σταύρο) στο Παρίσι και ανέβηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με λίγες υποσχέσεις στο καλάθι του. Ο Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ταλαιπωρήθηκε από τους μουτζαχεντίν, όχι του ISIS, αλλά του Παπανδρέου στο Ζάππειο, επέστρεψε μετά από δυο μέρες στον τόπο του εγκλήματος, όπου ήταν ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση για τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ (και ουχί για τα…40 του κόμματος, όπως ορισμένοι κακόβουλοι έσπευσαν να σχολιάσουν) και ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για βαρυσήμαντες εξαγγελίες. Πιο χαλαρός από τους προαναφερθέντες που, όσο να το πεις, σιγόβραζαν λόγω της διάσκεψης των Παρισίων, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μια εξόρμηση έκανε και αυτή στο Κόμο της Ιταλίας. Μπορεί να μην συνάντησε τον Τζωρτζ Κλούνεϊ και τη συμβία του, Αμάλ Αλαμουντίν, την οποία θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην Αθήνα τον Οκτώβριο, αλλά έκανε επαφές με κορυφαίους ευρωπαίους παράγοντες σε μεγάλο οικονομικό συνέδριο.
Το συμπέρασμα; Πως το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι σαν βγαλμένο από τις σελίδες του Δάντη, ήτοι κολασμένο, γιατί πρακτικά θα καθορίσει ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στα καθ’ ημάς. Ο λόγος που πολλοί συνάδελφοι πήγαν… κουβά (αυτοί που έγραφαν ποιες φοροελαφρύνσεις και σε ποιο βαθμό θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός) είναι πως δεν έχει κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα. Και από τη στιγμή που δεν έχει κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα, η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει μονομερείς ανακοινώσεις με το βλέμμα στην κάλπη. Στο Παρίσι μπορεί να τέθηκαν όλα τα θέματα επί τάπητος, σε αθηναϊκό έδαφος όμως θα γραφτεί ο επίλογος. Αν θα είναι happy end, δεν το γνωρίζουμε, αν δεν είναι όμως, τότε θα μιλάμε για την αρχή του τέλος για την κυβέρνηση.
Θα είναι η αρχή του τέλους, γιατί πάνω στη συμφωνία θέλει η κυβέρνηση να πατήσει και να κλείσει τα δύο βασικά μέτωπα: τις φοροελαφρύνσεις (που έχουν αντίκτυπο στον κόσμο) και την τελική ρύθμιση του χρέους (που θα έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό, καθώς θα μειωθεί σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης). Και εφόσον ρυθμιστούν και αυτά, τότε μπορεί να βγει και Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν όμως οι πρϋποθέσεις αυτές δεν εκπληρωθούν, τότε ο φέρελπις Αλέξης καραδοκεί και δεν έχει περιθώριο να μην κερδίσει αυτή τη μάχη, καθώς σε περίπτωση που ξαναφτάσει στην πηγή και δεν πιεί νερό, προβλέπω οι σύντροφοί του να ετοιμάζουν τις προγραφές για την ηγετική ομάδα.
Το καζάνι του φθινοπώρου έχει μπει στη φωτιά και αρχίζει και ζεσταίνεται. Ο έμπειρος μάγειρας όμως θα φανεί την ώρα που το καζάνι θα αρχίσει να κοχλάζει. Ή θα το σβήσει εγκαίρως και θα… σερβίρει, ή αυτό θα εκραγεί και θα συμπρασαρύσει πολλούς και πολλά μαζί του. Γι’ αυτό, το φετινό φθινόπωρο, όπως προείπαμε, μοιάζει βγαλμένο από σελίδες του Δάντη και είναι κολασμένο.
Υ.Γ.1 Το ρεζίλι ορισμένων δεν έχει κανένα όριο. Μου ψιθύρισαν πως όλοι οι πολιτικοί που ανέβηκαν στη ΔΕΘ πέταξαν στην οικονομική θέση. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνω τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, τον πρωθυπουργικό σύμβουλο, Χρύσανθο Λαζαρίδη, αλλά και τον μαυρισμένο πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Μέχρι εδώ όλα καλά. Όταν όμως ένας πρώην Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών πετούν στην οικονομική, είναι σχεδόν προκλητικό ορισμένοι κύριοι, διοικητές δημοσίων φορέων και παρετρεχάμενοι του συστήματος εξουσίας να πετούν στην business με τα λεφτά του κορόιδου. Για ορισμένους φαίνεται πως ισχύει το «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».
Υ.Γ. 2 Τον Πρόεδρο, Κώστα Σημίτη, μάλλον δεν τον ακούνε πολλοί και επιμένουν σε ένα αδιέξοδο επικοινωνιακό αφήγημα. Το Μνημόνιο τυπικά τελειώνει στις 31/12, επί της ουσίας όμως είμαστε σε αυστηρή επιτροπία και οι «μαγκιές» δεν επιτρέπονται. Ο έμπειρος Σημίτης έκρουσε τον κώδωνα και όποιος άκουσε, άκουσε. Σε επόμενο σερβίρισμα, θα το αναλύσουμε περισσότερο.
Υ.Γ. 3 Προβλέπονται εξελίξεις εντός της εβδομάδος στη ΔΗΜΑΡ. Βάζω αυτή την είδησε σε χαμηλή φωτιά και θα περιμένω να… πάρει βράση μόνη της. Εδώ θα είμαστε και θα τα πούμε…