Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Το κίνημα Pegida διχάζει τη γερμανική κοινωνία

Το κίνημα των «Ευρωπαίων Πατριωτών κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης» -συντομότερα Pegida- γεννήθηκε στη Δρέσδη, όπου πραγματοποίησε χθες τη μεγαλύτερη έως τώρα διαδήλωσή του, συγκεντρώνοντας 17.500 ανθρώπους. Ο πολιτικός επιστήμονας Βέρνερ Πάτσελτ από το Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, μιλώντας στη Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία (WDR) δηλώνει ότι «οι άνθρωποι βρήκαν μια διέξοδο, μια βαλβίδα ασφαλείας, διότι νιώθουν ότι δεν τους παίρνουν στα σοβαρά ούτε οι πολιτικοί ούτε τα μίντια».

Το κίνημα πάντως φαίνεται να διχάζει βαθιά την γερμανική κοινωνία. Υπάρχουν αναλυτές ωστόσο που πιστεύουν πως πίσω από αυτή την αντιπαράθεση κρύβεται μια αντιπαλότητα μεταξύ ανατολικών και δυτικών κρατιδίων. Διαφορετικά, πώς εξηγείται η συμμετοχή χιλιάδων στη Δρέσδη και μερικών δεκάδων, για παράδειγμα, στο Κάσελ; Ο Βέρνερ Πάτσελτ, έχει μια εξήγηση.

«Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η πολιτική μετανάστευσης παίζει ένα διαφορετικό ρόλο στα δυτικά από ό,τι στα ανατολικά κρατίδια. Στα ανατολικά κρατίδια δεν είναι εξοικειωμένοι με την μεταναστευτική πολιτική, ενώ στα δυτικά κρατίδια είναι και μάλιστα συχνά κατά τρόπο επιτυχημένο».

Στα ανατολικά κρατίδια, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας, οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι δεν μετράει η γνώμη τους για την πολιτική που ακολουθείται στο μεταναστευτικό. Ο Βέρνερ Πάτσελτ συμπληρώνει επίσης πως μέχρι πρόσφατα στην Γερμανία έρχονταν μετανάστες από ευρωπαϊκές, χριστιανικές χώρες.

Οι δικτατορίες στη βόρεια Αφρική εμπόδιζαν τον μεγάλο όγκο των μεταναστών να κατευθυνθεί προς την Ευρώπη. Μετά την κατάρρευση ορισμένων καθεστώτων στην περιοχή οι άνθρωποι κατευθύνονται ευκολότερα στην Ευρώπη. Πώς τους υποδέχεται όμως η Ευρώπη; Τι είδους μεταναστευτική πολιτική ακολουθεί; Οι μετανάστες νιώθουν αποκλεισμένοι στην Ευρώπη, αλλά και όσοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις της Pegida αισθάνονται ότι οι πολιτικοί και τα μίντια δεν τους παίρνουν σοβαρά, δεν συμμερίζονται τις αγωνίες τους, δηλώνει ο Βέρνερ Πάτσελτ. Ποια είναι όμως τα αιτήματά τους, δεδομένου ότι όταν διαδηλώνουν βαδίζουν σιωπηλά; Ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας απαντά:

«Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα με την Pegida. Οι οργανωτές δεν είναι πολιτικοί και δεν είναι σε θέση να διατυπώσουν τα αιτήματά τους. Στόχος τους είναι να προσελκύσουν όλο και περισσότερους ανθρώπους και να δείξουν ότι δεν είναι νεοναζιστές, αλλά ανάμεσα τους βρίσκονται άνθρωποι από όλο το κοινωνικό φάσμα».

Το κίνημα Pegida διχάζει βαθιά. Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων Αϊμάν Μαζιέκ επισημαίνει πως ακούγονται πολλά ρατσιστικά σχόλια στις διαδηλώσεις και οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην πλειονότητά τους δεν γνωρίζουν κανένα μουσουλμάνο. Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κάλεσε χθες σε μια «επανάσταση των ευπρεπών» (Aufstand der Anständigen), όπως την αποκάλεσε, σαν εκείνη που είχε συμβεί το 2000, όταν ακροδεξιοί είχαν κάψει μια συναγωγή και είχαν συγκεντρωθεί 200.000 άνθρωποι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων