Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Το ΚΚΕ μπροστά σε νέα διάσπαση;

Σε καταλύτη ευρύτερων εξελίξεων οδηγείται το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ που θα γίνει σε δέκα μέρες, καθώς στους κόλπους του έχει ξεσπάσει σφοδρή διαμάχη μεταξύ των μελών και των οπαδών του, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει είτε σε εκτεταμένες διαγραφές αμέσως μετά την πραγματοποίησή του, είτε και σε διάσπαση.

Η διαμάχη άνοιξε στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου στις σελίδες του «Ριζοσπάστη». Η συντηρητική ηγεσία του κόμματος προκειμένου να εκτονώσει την πίεση από κάτω επέτρεψε το διάλογο που όμως μετατράπηκε σε καταγγελία της ηγετικής ομάδας. Η «αντιπολίτευση» καταγγέλλει την ηγεσία του ΚΚΕ ότι απεμπόλησε το πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου, δηλαδή την πολιτική του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, και οδήγησε το κόμμα στην κοινωνική και πολιτική απομόνωση και αδράνεια. Η ηγετική ομάδα απαντά με «θρησκευτικού περιεχομένου» θέσεις από τις σελίδες του Ριζοσπάστη, ενώ ο εκ των πραιτοριανών της Γραμματέως Αλέκας Παπαρήγα, Δ. Γόντικας, σε πρόσφατη ομιλία του κατηγόρησε τους «αντιφρονούντες» ότι «υιοθετούν όλες τις εχθρικές αντιλήψεις για το Κόμμα, την πολιτική των οπορτουνιστών κάθε είδους… και της προδοσίας των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων», ενώ υπονόησε κύμα διαγραφών μετά το συνέδριο.

Σύμφωνα με γνώστες των εσωτερικών του Περισσού τρεις είναι οι εκδοχές για το συνέδριο: Πρώτον, να περάσει η σκληρή γραμμή και να ακολουθήσουν εκτεταμένες διαγραφές, αλλά και αποχωρήσεις που θα ισοδυναμούν σε νέα διάσπαση. Δεύτερον, να υπάρξει μια μεγάλη εσωτερική ανατροπή με την ανάδειξη στη θέση του Γραμματέα τον πολιτικό συντάκτη του Ριζοσπάστη, που είναι σε δυσμένεια τους τελευταίους μήνες, Νίκο Μπογιόπουλο. Τρίτον, να ισορροπήσει η αντιπαλότητα με μια μεταβατική ισορροπία στο πρόσωπο κάποιου μετριοπαθούς στελέχους, όπως ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου Νίκος Σοφιανός.

Στις δύο πρώτες εκδοχές, οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις θα διαχυθούν σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Στην περίπτωση της διάσπασης, οι διαγραμμένοι και οι αποχωρήσαντες κατά πάσα πιθανότητα θα ενισχύσουν την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα συνολικά ποσοστά του κόμματος (+2-2,5%). Μια τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε να οδηγήσει εκτός Βουλής το ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές. Στην δεύτερη περίπτωση, δηλαδή στην εκλογή του Ν. Μπογιόπουλου στη θέση του γραμματέα, υπάρχουν δύο σενάρια: Α) να αρχίσει ένας ανταγωνισμός Τσίπρα – Μπογιόπουλου, που θα αποβεί επωφελής για την τρικομματική. Β) να συμπράξουν οι δύο 40ηδες στην σύμπτυξη ενός αριστερού αντιμνημονιακού μετώπου για την εκλογική επικράτηση της αριστεράς. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι «οι εξελίξεις στο ΚΚΕ μπορεί να αφυπνίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ που διολισθαίνει σε μια αμήχανη ρητορική» …

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων