Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει όλο και πιο συχνούς και έντονους καύσωνες, οι πωλήσεις κλιματιστικών αυξάνονται. Ωστόσο στη Γαλλία, η δημόσια συζήτηση θερμαίνεται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης κλιματιστικού, με την αριστερή βουλευτή Mathilde Panot να υποστηρίζει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο France inter ότι «η θερμοκρασία μιας πόλης μπορεί να αυξηθεί έως και 2 βαθμούς Κελσίου λόγω χρήσης κλιματιστικού».
Η προειδοποίηση βασίζεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το θανατηφόρο κύμα καύσωνα του 2003 , που σκότωσε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους στη Γαλλία , ως μοντέλο για τις προβλέψεις τους.
Διαπίστωσαν ότι μετά από “9 ημέρες ενός κύματος καύσωνα όπως το 2003, η συνεχής χρήση AC κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα αύξανε τις θερμοκρασίες του αέρα έως και 2,4°C .
Τα κλιματιστικά λειτουργούν σαν μια αντλία θερμότητας που ψύχει ένα δωμάτιο διώχνοντας ζεστό αέρα έξω.
Τα κλιματιστικά καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Καταναλώνουν το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας και εκπέμπουν αέρια στην ατμόσφαιρα που είναι επιβλαβή για τον πλανήτη.
Η σχέση μεταξύ της χρήσης κλιματισμού και της αύξησης της θερμοκρασίας στις πόλεις είναι ήδη τεκμηριωμένη.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Journal of Geophysical Research: Atmospheres , η υπερβολική θερμότητα που παράγεται από τα κλιματιστικά μιας πόλης μπορεί να αυξήσει τις εξωτερικές θερμοκρασίες κατά 1 έως 1,5 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα.
Και δεδομένου ότι οι πόλεις είναι πιθανό να θερμαίνονται περισσότερο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της αυξημένης ανάπτυξης, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα απαιτούν περισσότερη ψύξη σε εσωτερικούς χώρους.
Το κύμα καύσωνα που από το 1800 αναλογούσε σε ένα ανά δεκαετία, είναι τώρα πιο καυτό και συμβαίνει σχεδόν τρεις φορές πιο συχνά, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Το 2019, το 20% των νοικοκυριών στην ΕΕ διέθεταν κλιματιστικό, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με μια έκθεση του 2019 που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, ο αριθμός των κλιματιστικών παγκοσμίως προβλέπεται να εκτοξευθεί από 1,6 δισεκατομμύρια μονάδες σήμερα σε 5,6 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα.
Αν αφεθούν ανεξέλεγκτα, μέχρι το 2050 όλα τα κλιματιστικά του κόσμου θα καταναλώνουν τόση ηλεκτρική ενέργεια όση η Κίνα καταναλώνει σήμερα για όλες τις δραστηριότητές της.
Οι επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για τη μελέτη δίνουν άλλες επιλογές για να βοηθήσουν τις πόλεις να δροσιστούν: μεταξύ αυτών, να δημιουργήσουν περισσότερους χώρους πρασίνου και να μονώσουν καλύτερα τα κτίρια.
Πηγή: Εuronews