Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Το κόλπο του Μπιλ Γκέιτς για να απομνημονεύει όσα διαβάζει

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι γνωστός βιβλιοφάγος. Στις ομιλίες του, αλλά και στις προσωπικές του συζητήσεις αρέσκεται να χρησιμοποιεί παραδείγματα, εκφράσεις, αναφορές από αγαπημένα του βιβλία. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν διαβάζει υπερβολικά μεγάλο αριθμό βιβλίων, αλλά θυμάται πολύ καλά αυτά που διαβάζει. Τα αποστηθίζει εύκολα και έτσι του είναι εύκολο να εντάσσει φράσεις από βιβλία στον λόγο του. Μάλιστα, κατά καιρούς δίνει τα “φώτα” του και προτείνει βιβλία που τον βοήθησαν να εξελιχθεί ως προσωπικότητα.

Σε ερώτηση του περιοδικού GQ πώς τα καταφέρνει να αποστηθίζει πληροφορίες τόσο γρήγορα, ο Μπιλ Γκέιτς εξηγεί ότι απαιτείται κάποιος να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για ένα θέμα, για να μπορεί να κατανοήσει τις λεπτομέρειες που πιθανότατα θα βρει μπροστά του καθώς διαβάζει. Όταν γνωρίζεις καλά το γενικό πλαίσιο, απομνημονεύεις καλύτερα τις λεπτομέρειες που διαβάζεις, υπογραμμίζει ο ιδρυτής της Microsoft.


Μπιλ Γκέιτς: Οι συμβουλές του

Και εξηγεί ο Μπιλ Γκέιτς: «Εάν γνωρίζετε το γενικό πλαίσιο, τότε έχετε ακριβώς το απαιτούμενο πλαίσιο για να τοποθετήσετε τις νέες πληροφορίες που θα μάθετε. Έχετε το χρονοδιάγραμμα, το χάρτη ή το γενικότερο πλαίσιο μιας επιστήμης και όλα όσα είναι γνωστά ή άγνωστα. Εκεί πάνω τοποθετείτε τις νέες γνώσεις. Και έτσι, η βαθμιαία γνώση είναι ευκολότερο να απομνημονευτεί από ότι αν, για παράδειγμα, σου έλεγε κάποιος πρώτη φορά για τη Ρώμη».

Ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας συνιστά, να διαβάζουμε πρώτα την ιστορία μιας επιστήμης αν θέλουμε να μάθουμε πράγματα για αυτή και να κατανοήσουμε πώς η γνώση εξελίχθηκε. Στο πνεύμα αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Microsoft χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα που ονομάζεται “Big History”, μια δωρεάν διαδικτυακή σειρά μαθημάτων κοινωνικών σπουδών που υπόσχεται να προσφέρει «ένα πλαίσιο για όλες τις γνώσεις». «Το να έχουν μια αίσθηση τα παιδιά από μικρά, για το πώς η μια πληροφορία κουμπώνει με την άλλη, θα τα κάνει να αποφύγουν απορίες του τύπου πώς να μάθω αυτό απέξω και με ποια άλλη γνώση μου να το συνδυάσω», καταλήγει ο Μπιλ Γκέιτς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων