Γράφει ο Γιάννης Καραμαγκάλης
Την συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε υπέγραψε στο Στρασβούργο το απόγευμα της Τρίτης η υπουργός ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης του Κοσσόβου Μπεκίμ Κολάκου, θέτωντας ένα ιστορικό ορόσημο για την οικονομική ανάπτυξη σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.
Υπογραφή της Τρίτης στο Στρασβούργο ανοίγει το δρόμο για την τελική πλήρη ένταξη του Κοσόβου στην ΕΕ, ενώ ήδη το καθεστώς σύνδεσης θα δώσει πολλά οικονομικά και εμπορικά προνόμια στη χώρα. Η υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης Μπεκίμ Collaku δήλωσε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί ένα «νέο ορόσημο, διότι δημιουργεί συμβατικές σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και της ΕΕ.”. “Πεποίθησή μας είναι όχι μόνο να γίνουμε μέλη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και να απολαύσουμε τα προνόμιά της, αλλά και μοιραστούμε τις αξίες της ΕΕ”, συμπλήρωσε Collaku στο Associated Press. Μιλώντας σε ένα εθνικό φόρουμ και τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός Ίσα Μουσταφά δήλωσε ότι «η συμφωνία ήταν η προϊόν μακράς διαπραγμάτευσης και χαίρει της αποδοχής της πλειονότητας των πολιτών».
Η ΕΕ έχει υπάρξει στο παρελθόν ο βασικός οικονομικός υποστηρικτής του Κοσσυφοπεδίου με οικονομική βοήθεια που αγγίζει τα περίπου 1,4 δισ ευρώ στο πλαίσιο της αναπτυξιακή βοήθεια για την περίοδο 2007-2020, σύμφωνα με τον Thomas Gnocchi, επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος ο Gnocchi έθεσε ως βασική προταιρεότητα την ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών απόκτησης του κοινοτικού κεκτημένου, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι άμεσες ξένες επεινδύσεις στη χώρα, καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών που ευρείας αναγνώρισης της νομικής υπόστασης του κράτους από την διεθνή κοινότητα. Το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 και έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 100 χώρες. Πέντε χώρες μέλη της ΕΕ, παρά το γεγονός πως δεν αναγνωρίζουν την κρατική του υπόσταση, ενέκριναν τη συμφωνία.
Το 2014, οι χώρες της ΕΕ ήταν ο κύριος εμπορικός εταίρος για το Κοσσυφοπέδιο, με 30,2 τοις εκατό των εξαγωγών της και το 42,6 τοις εκατό των εισαγωγών, συνολικά € 1.200.000.000 (περίπου $ 1,3 δις). Οι εξαγωγές, ωστόσο, αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 10 τοις εκατό του αριθμού αυτού. Η συμφωνία εκτιμάται πως θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, με τις εταιρείες να μπορούν πλέον να εξάγουν σε χώρες της ΕΕ χωρίς δασμούς, είπε ο υπουργός.