Κάθε ώρα που περνά λαμβάνει και μεγαλύτερες διαστάσεις η τραγωδία που έπληξε το περασμένο Σάββατο την Ινδονησία, με τους κατοίκους και τις Αρχές να εκφράζουν φόβους για νέα φονικά κύματα.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των Αρχών της Ινδονησίας, οι νεκροί από το τσουνάμι, που έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα, όταν προκλήθηκε υποθαλάσσια κατολίσθηση, η οποία προκάλεσε την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα. ανέρχονται πλέον στους 429, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.450.
Οπως δήλωσε ο Σουτόπο Πουρβό Νουγκρόχο, εκπρόσωπος Tύπου της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 128.
Την ίδια στιγμή, δυνάμεις του στρατού, προσωπικό της κυβέρνησης και εθελοντές «χτενίζουν» τα συντρίμμια και τις παραλίες προκειμένου να βρουν επιζώντες.
Στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν επίσης ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι καθώς και drones.
Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο Al Jazeera, το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα, που «έδωσε» την έκρηξη που δημιούργησε το τσουνάμι, ακόμη δονείται, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τυχόν νέα φονικά κύματα.
«Οι άνθρωποι μένουν στα παράλια είναι νευρικοί. Κοιτάζουν τη θάλασσα για σημάδια που θα δείχνουν ένα νέο κύμα» αναφέρει, συγκεκριμένα, το δίκτυο.
Και αυτό γιατί η εμπειρία που έζησαν ήταν άκρως τραυματική όταν κύματα ύψους έως και 20 μ. σάρωσαν τις ακτές, πλημμυρίζοντας εκατοντάδες σπίτια και ξενοδοχεία.
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που περιέγραψαν τη στιγμή που τα πελώρια κύματα του τσουνάμι σάρωσαν περιοχές γύρω από τον Πορθμό της Σούνδας και το χάος που ακολούθησε.
Με κομμένη την ανάσα ένας Νορβηγός τουρίστας, ο Όσταιν Λουντ Άντερσεν αφηγήθηκε στο BBC: «Ήμουν μόνος μου στην παραλία καθώς η οικογένειά μου κοιμόντουσαν στο δωμάτιο. Προσπαθούσα να φωτογραφίσω την έκρηξη του Κρακατόα. Νωρίτερα το ηφαίστειο παρουσίαζε έντονη δραστηριότητα, αλλά λίγο πριν φθάσουν τα κύματα στην ακτή είχε σιγήσει. Όλα ήταν κατασκότεινα εκεί έξω. Και ξαφνικά είδα αυτό το κύμα να έρχεται κι άρχισα να τρέχω. Ήταν δύο τα κύματα. Το πρώτο δεν ήταν τόσο δυνατό – μπόρεσα να του ξεφύγω. Έτρεξα κατευθείαν προς το ξενοδοχείο, όπου κοιμόντουσαν η γυναίκα μου κι ο γιος μου. Τους ξύπνησα κι εκείνη τη στιγμή άκουσα να φθάνει ένα μεγαλύτερο κύμα. Κοίταζα απ’ το παράθυρο όταν έφθασε, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Πέρασε παρασέρνοντας αυτοκίνητα. Όσοι ήμασταν στο ξενοδοχείο ανεβήκαμε στο γειτονικό δάσος και μέχρι αυτή την ώρα βρισκόμαστε στο λόφο».
To γύρο του κόσμου κάνουν βίντεο που αποτυπώνουν την τρομακτική στιγμή που τα κύματα ύψους έως και πέντε μέτρων (!) του τσουνάμι παρασέρνουν ό,τι βρουν στο διάβα τους σε παραλιακά καταστήματα, εστιατόρια, κτίρια και δρόμους.
Ο 23χρονος Λουτφί Αλ Ρασίντ δεν έχει συνέλθει ακόμη από τον τρόμο που έζησε: «Δεν μπορούσα να βάλω μπροστά τη μοτοσικλέτα μου. Την παράτησα και το έβαλα στα πόδια. Προσευχόμουν κι έτρεχα όσο πιο μακριά μπορούσα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Ασέπ Περανγκάτ βρισκόταν με την οικογένειά του στην παραλία Καριτα της Ιάβας όταν τα κύματα έπληξαν την πόλη, αφήνοντας πίσω τους χνάρια τεράστιας καταστροφής. «Τα αυτοκίνητα παρασύρονταν έως και δέκα μέτρα, όπως και τα κοντέινερ. Τα κτίρια στην ακτογραμμή καταστράφηκαν, δέντρα και στύλοι ηλεκτροδότησαν σωριάστηκαν στο έδαφος, ενώ όσοι σώθηκαν έτρεξαν στο δάσος να σωθούν».
Ο Αλίφ, ένας κάτοικος της Παντεγκλάνγκ της Ιάβας, είπε στο τοπικό δίκτυο Metro ΤV ότι πολλοί κάτοικοι αναζητούν μέχρι αυτή την ώρα εναγωνίως τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Στην πόλη Μπαντάρ Λαμπούνγκ εκατοντάδες κάτοικοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής.
Εικόνες τηλεοπτικών συνεργείων δείχνουν δρόμους να έχουν αποκλειστεί από τα συντρίμμια σπιτιών, αυτοκίνητα να έχουν ανατραπεί και πεσμένα δέντρα.
Η περιοχή που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι είναι η Παντεγκλάντ στην επαρχία Μπάντεν, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστησαν και οικισμοί και τουριστικές περιοχές κατά μήκος ορισμένων ακτών στις Τάντζουνγκ Λέσουνγκ, Σούμουρ, Τελούκ Λάντα, Πενιμπάνγκ και Καρίτα.
Η αναποκρίτρια του BBC Ρεμπέκα Χένσκε μεταδίδει ότι σύμφωνα με αναφορές από μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, το Λαμπούνγκ της Σουμάτρα, οι νεκροί μπορεί να είναι εκατοντάδες – κάτι, ωστόσο, που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από τις τοπικές Αρχές. Αλλά και ο ανταποκριτής του ABC, Ντέιβιντ Λίπσον λέει ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του οι νεκροί θα είναι πιθανώς εκατοντάδες.
Το Κρακατόα είναι ηφαιστειακό νησί το οποίο βρίσκεται στον Πορθμό της Σούνδας, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομα χρησιμοποιείται για την ομάδα νησιών η οποία αποτελεί τα κατάλοιπα ενός μεγαλύτερου νησιού το οποίο καταστράφηκε από την κατακλυσμιαία έκρηξη του 1883. Στην καλδέρα του που σχηματίστηκε το 1883 αναδύθηκε το 1927 ένα νέο νησί, το Ανάκ Κρακατάου (στα ινδονησιακά “παιδί” του Κρακατάου), το οποίο είναι ενεργό ηφαίστειο. Είναι ένα από τα 127 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας.
Η τραγωδία αυτή είναι η πιο πρόσφατη από αρκετές που έχουν σημειωθεί στην Ινδονησία φέτος. Διαδοχικοί σεισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων και ισοπέδωσαν τμήματα του τουριστικού νησιού Λομπόκ τον Αύγουστο, ενώ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό και τσουνάμι στην νήσο Σουλαουέζι τον Σεπτέμβριο. Σχεδόν 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης όταν αεροπλάνο της Lion Air συνετρίβη στην Θάλασσα της Ιάβας τον Οκτώβριο.
Εξάλλου βαθειά χαραγμένη είναι στη μνήμη όλου του κόσμου η τραγωδία που σημειώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, όταν τσουνάμι που προκλήθηκε στον Ινδικό Ωκεανό από ισχυρό σεισμό προκάλεσε τον θάνατο 226.000 ανθρώπων σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότεροι από 120.000 στην Ινδονησία.