Παλιότερα είχαμε εκφράσει φόβους ότι η εύρεση υδρογονανθράκων στην Κύπρο, μπορεί να μετατραπεί σε «μαύρο κύκνο», δηλαδή σε παράγοντα που αντί για πρόοδο ευημερία, να εμπλέξει το νησί σε περιπέτειες. Η πρόσφατη παραίτηση του Σόλωνα Κασσίνη από τη θέση του εκτελεστικού αντιπρόεδρου της ΚΡΕΤΥΚ, δηλαδή του δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη της ανάπτυξης στον τομέα των υδρογονανθράκων και της παρακολούθησης των συμβάσεων με τις εταιρείες έρευνας και εκμετάλλευσης, δείχνουν ότι οι κίνδυνοι για μια τέτοια αρνητική εξέλιξη είναι ορατοί.
Ασχέτως από το γεγονός ότι ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του Κασσίνη στερεί από την κυπριακή κυβέρνηση τις υπηρεσίες του αρχιτέκτονα της εύρεσης φυσικού αερίου στην Κύπρο, οι συνεχείς παλινωδίες και οι συχνές αλλαγές αποφάσεων για τον τρόπο αξιοποίησης του φυσικού αερίου, αφήνουν ερωτηματικά για το κατά πόσο η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι δατεθειμένη να τηρήσει μια σταθερή πολιτική στο θέμα.
Όπως φαίνεται, στην Κύπρο σύντομα θα συγκρουστούν δύο γραμμές, ως προς τα θέματα μεταφοράς και αξιοποίησης του φυσικού αερίου. Η γραμμή της αυτόνομης αξιοποίησης με την κατασκευή και λειτουργία τερματικού υγροποίησης επί κυπριακού εδάφους, με αυτήν της εμπλοκής με διάφορους τρόπους, και της Τουρκίας, με δέλεαρ την επίλυση του Κυπριακού. Ο αμερικανικός παράγων αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα προς την κατεύθυνση αυτή, οι πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της ισραηλινής Delek και της αμερικανικής Noble για σύδεση των κοιτασμάτων μ το τουρκικό δίκτυο, δείχνουν ότι η προεργασία έχει ξεκινήσει, ενώ τα όσα είπε ο Μεχμετ Ταλάτ περί «νομιμοποιημένης» επέμβασης της Τουρκίας με αφορμή το φυσικό αέριο, συμπληρώνουν το σκηνικό.
Η συνέντευξη που έδωσε τις προηγούμενες μέρες ο Σόλων Κασσίνης στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» αφήνει να εννοηθούν πολύ περισσότερα από αυτά που λέει ο συνεντευξιαζόμενος, τόσο για τον προηγούμενο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, όσο και για τον σημερινό Νίκο Αναστασιάδη.