Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

To κυπριακό «κούρεμα» και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Ανεξάρτητα από την αβρότητα των σχέσεων Σαμαρά – Αναστασιάδη στο προσκήνιο είναι σαφές ότι στο επίπεδο της κοινής γνώμης στην Κύπρο οι σχέσεις με την Ελλάδα έχουν κλονισθεί, καθώς το ελληνικό PSI ήταν που ενεργοποίησε την κρίση των κυπριακών τραπεζών, ενώ η λύση που επιλέχθηκε έχει και σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες για το νησί.

Ως γνωστόν, η Άγκυρα εξέφρασε αντιρρήσεις για τη χρήση των υδρογονανθράκωνως κεφάλαιο του Ταμείου Αλληλεγγύης στην Κύπρο, καθώς παρακάμπτονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες.

Μια δεύτερη πολιτική επίπτωση στην Ελλάδα είναι ότι η Κύπρος λειτούργησε ως ο καταλύτης που έσπασε τα στεγανά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι αρχηγοί των οποίων Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός παλλαϊκού μετώπου συμπαράστασης στον κυπριακό λαό. Αυτή είναι μια πολιτική εξέλιξη που δεν έχει σταθμιστεί και η οποία αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Στο οικονομικό επίπεδο έχουμε τρεις επιπτώσεις με ουρές. Η πρώτη αφορά τις αντιδράσεις για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής από την Αθήνα. Σημειωτέον, ότι πολλοί επιφανείς Έλληνες πολιτικοί είχαν προτιμήσει τα καταστήματα αυτά για να έχουν μεγάλα ποσά καταθέσεων.

Η δεύτερη αφορά την καταγγελία του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου πως η Κύπρος ζήτησε από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο δύο δισ. ευρώ και εκείνος αρνήθηκε. Ο κ. Χριστοφόρου, μάλιστα, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ανέφερε πως με το PSI είχαν φύγει από την Κύπρο πέντε δισ. για να σωθεί η Ελλάδα και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Το θέμα θα έρθει σύντομα στην Βουλή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η τρίτη άμεση επίπτωση είναι η ανάδυση της Τράπεζας Πειραιώς σε δεύτερη τραπεζική δύναμη στην Ελλάδα, γεγονός που δεν ακούστηκε ευχάριστα σε πολλά ώτα. Μετά την εξαγορά των ελληνικών στοιχείων των δυο κυπριακών τραπεζών, με τα οποία αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 19,5 δισ. ευρώ, καταθέσεις 12,5 δισ. ευρώ, ένα δίκτυο καταστημάτων 289 σημείων και περίπου 5.100 νέους εργαζόμενους. Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει ενεργητικό πάνω από 100 δισ. ευρώ, με χορηγήσεις δανείων στα 70 δισ. ευρώ και καταθέσεις τα 52 δισ. ευρώ. Ο όμιλος απασχολεί πλέον πάνω από 24.000 εργαζόμενους και διαθέτει 1.700 καταστήματα.

Τέλος, είναι άγνωστο το κόστος του «κουρέματος» για τους Έλληνες καταθέτες στην Κύπρο που ορισμένοι το υπολογίζουν σε 1,5 δισεκ. ευρώ, αλλά και οι επιπτώσεις από τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων στις ελληνικές εταιρείες που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο για λόγους φορολογικούς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων