Πολλοί ίσως δεν έχουν τολμήσει καν να τη δοκιμάσουν, ακούγοντας και μόνο το όνομά της. Άλλοι τη βλέπουν μαγειρεμένη και η εικόνα της τους ξενίζει. Υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν τη γεύση της πικρή και την απορρίπτουν. Όλοι, όμως, θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εντάξουν στη διατροφή τους την αγκινάρα καθώς, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά, παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, προστατεύοντας, μεταξύ άλλων την καρδιά και το ήπαρ και συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία σημαντικών διεργασιών του οργανισμού.
Τα οφέλη της αγκινάρας δεν αποτελούν πρόσφατη ανακάλυψη. Αντίθετα, το λαχανικό φημίζεται εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ότι συμβάλλει ιδιαίτερα στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τη βελτίωση της πέψης, την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του ήπατος.
Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη που θα αντλήσετε εντάσσοντας την αγκινάρα στη διατροφή σας;
1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Οι αγκινάρες αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών. Μεταξύ άλλων, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Περιέχουν, επίσης, σημαντικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.
Παράλληλα, έχουν ελάχιστες θερμίδες -ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες αγκινάρες έχει μόλις 90 θερμίδες- ενώ είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, διαθέτοντας σημαντικά υψηλότερες ποσότητες από το μέσο όρο των φυτικών τροφίμων.