Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Το λάθος momentum πώλησης, ρίχνει την τιμή

Μάλλον άσχημη εποχή διάλεξε η κυβέρνηση (και συμφώνησε και η τρόικα), για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ στην οποία ανήκει πλέον το δίκτυο και η υποδομή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας για το ξεκίνημα των ιδιωτικοποιήσεων στον ηλεκτρισμό, έγινε με τη λογική ότι αποτελεί πλέον νομικά πλήρως διαχωρισμένη δραστηριότητα από τη ΔΕΗ, ενώ τα σταθερά εξασφαλισμένα έσοδα της, αποτελούν κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών, κυρίως από τον κλάδο των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Λέμε λοιπόν ότι η βούληση για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας δεν γίνεται στο κατάλληλο «μομέντουμ». Και αυτό, επειδή στην ΕΕ, έχουν βγει για πούλημα τουλάχιστον δύο παρόμοιες εταιρίες δικτύων, που μάλιστα λειτουργούν σε αγορές ώριμες και με διακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας πολλαπλάσιας του ελληνικού δικτύου.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών, η ολλανδική TenneT ετοιμάζει πρόσκληση προς επενδυτές για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Το προϊόν της αύξησης, θα διαθέσει στη χρηματοδότηση κατασκευής νέων δικτύων, κυρίως για τη διασύνδεση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, που για τη Βόρεια Ευρώπη τουλάχιστον αποτελούν το μέλλον για πράσινη και φθηνή ενέργεια .

Την ίδια στιγμή, η Γαλλική Κυβέρνηση σχεδιάζει και αυτή την πώληση μεγάλου ποσοστού από την εταιρεία δικτύου την RTE, η οποία όπως και στην περίπτωση του ελληνικού ΑΔΜΗΕ, είναι θυγατρική της EDF που είναι η γαλλική ΔΕΗ. Μάλιστα και για την ολλανδική και για τη γαλική εταιρεία, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η βελγική ELIA, σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της τελευταίας Jacques Vandermeiren.

Με λίγα λόγια, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα διατίθενται για πώληση μερίδια δύο από τα μεγαλύτερα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και τρία μαζί με τον ΑΔΜΗΕ. Και επειδή στις αγορές, όταν η υπάρχει μεγάλη προσφορά σε ένα είδος, οι αγοραστές γίνονται πιο απαιτητικοί, ζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις, άρα πιο χαμηλές τιμές, αυτός που βγαίνει για πούλημα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Ή τουλάχιστον, να ξέρει να περιμένει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων