Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Δια στόματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Δημήτρη Αβραμόπουλου το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή θα είναι ο κύριος επιχειρησιακός δρών εν καιρώ ειρήνης στο γεωγραφικό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου. Την Παρασκευή στο Αρχηγείο του Λ.Σ και ειδικότερα στο Ενιαίο Κέντρο Έρευνας Διάσωσης έγινε εκτενής αναφορά σχετικά με την παρουσία του Λ.Σ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ραγδαίες εξελίξεις που έρχονται τα επόμενα χρόνια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, είναι βέβαιο πως δεν θα αφορούν μόνον τις Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) της πατρίδας μας, αλλά και άλλες νευραλγικές υπηρεσίες όπως είναι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.). Εξάλλου το τελευταίο, ήδη εδώ και 30 χρόνια, και μάλιστα μέχρι πρόσφατα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, διεξάγει έναν συνεχή «ακήρυχτο» πόλεμο με αδίστακτους κακοποιούς και δουλεμπόρους, εγκάθετους πράκτορες της Άγκυρας και εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που κατακλύζουν διαρκώς την Ελλάδα. Το Λ.Σ θα αναλάβει αποστολές επιτήρησης, δίωξης του εγκλήματος και ως επί το πλείστον έρευνας και διάσωσης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κοινό δίκτυο πληροφοριών,επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) το οποίο στήνεται για τα ενεργειακά μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Καθοριστικό ρόλο στην επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου θα κληθούν να αναλάβουν τα περιπολικά Ανοιχτής Θαλάσσης. Τον Ιούνιο του 2015 θα γίνει η έλευση του νέου περιπολικού σκάφους ανοιχτής θαλάσσης ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος. Το σκάφος, σχεδίασης και κατασκευής της ολλανδικής εταιρείας «B.V.Scheepswerf Damen Gorinchem» είναι το αποτέλεσμα διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί τον Απρίλιο του 2013 με προϋπολογισμό 40 εκ. δολλαρίων, ο οποίος διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2013 με τη συμμετοχή τριών μόνο εταιριών και ο οποίος κατακυρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο έναντι 28,8 εκ. ευρώ. Το σκάφος θα ενταχθεί στη δύναμη της Διεύθυνσης Χερσαίων και Πλωτών Μέσων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και θα αναλάβει την επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου μεταμορφώνοντας το Λ.Σ σε μια πραγματική ακτοφυλακή. Η χρηματοδότησή του αναμένεται να γίνει κατά το μεγαλύτερο μέρος της από το πρόγραμμα του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ με συμμετοχή μόλις 1,5 εκατ. από το ελληνικό δημόσιο.
Γενικά οι προτάσεις αναβάθμισης του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. συνοψίζονται ως εξής:
>Εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής κάτι το οποίο ήδη γίνεται.
>Βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης (με ιδιαίτερη έμφαση στο τακτικό – επιχειρησιακό επίπεδο).
>Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών – οργανωτικών δομών και κατάλληλη ανακατανομή του προσωπικού.
>Επιλογή προσωπικού με υψηλά και αυστηρά κριτήρια.
>Νέο δόγμα επιχειρήσεων.
>Βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης (με ιδιαίτερη έμφαση στο τακτικό – επιχειρησιακό επίπεδο).
>Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών – οργανωτικών δομών και κατάλληλη ανακατανομή του προσωπικού.
>Επιλογή προσωπικού με υψηλά και αυστηρά κριτήρια.
>Νέο δόγμα επιχειρήσεων.
Ανακεφαλαιώνοντας, θα επαναλάβουμε ότι το Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι απαραίτητο, πως πρέπει να αναδιοργανωθεί, να «στρατιωτικοποιηθεί» (σε επίπεδο αποστολών) περαιτέρω, και εν τέλει να αποκτήσει νέα μέσα ώστε να μπορεί να εκτελεί και νέου τύπου αποστολές όπως αυτές του ανορθόδοξου πολέμου ειδικά από μονάδες που ήδη διαθέτει όπως τα ΚΕΑ.
Ο στρατηγικός ρόλος του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. θα αναφανεί ακόμα περισσότερο τα προσεχή έτη με αφορμή την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και την έναρξη εξόρυξης των υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου. Η περαιτέρω ενίσχυση και αξιοποίηση του δεν αποτελεί απλώς αδήριτη ανάγκη αλλά κρίσιμης σημασίας εθνική απαίτηση.