Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Το λόμπυ των «πράσινων δημάρχων» μεταθέτει τις εκλογές!

H κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση να μη διενεργηθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2014, όπως είναι προγραμματισμένο, αλλά αργότερα. Ο ακριβής χρόνος διενέργειάς τους «παίζεται» καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει στο τραπέζι δύο εναλλακτικά σενάρια. Το ένα με εκλογές το φθινόπωρο του 2014 και το άλλο με αυτοδιοικητικές κάλπες να στήνονται το φθινόπωρο του2015.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» η θητεία των αιρετών της αυτοδιοίκησης έγινε πλέον πενταετής από τετραετής που ήταν έως τώρα. Ωστόσο η θητεία των νυν αιρετών ήταν κουτσουρεμένη στα τριάμισι χρόνια, καθώς ανέλαβαν καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2011 και οι επόμενες εκλογές προβλέπονταν για τον Ιούνιο του 2014.

Επισήμως λέγεται πως η μετάθεση των εκλογών έχει να κάνει με το ΕΣΠΑ. Στις αρχές του 2014 αρχίζει η νέα προγραμματική περίοδος (ΕΣΠΑ 2). Αυτό σημαίνει πως από την 1η του επόμενου Ιανουαρίου πρέπει οι δήμοι και οι περιφέρειες να είναι πανέτοιμες για την προώθηση προς χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία σειράς έργων και δράσεων. Εάν όμως οι εκλογές γίνουν τον Ιούνιο του 2014, ουδείς πρόκειται να ασχοληθεί με αυτό και θα χαθεί σχεδόν ολόκληρος ο πρώτος χρόνος της νέας προγραμματικής περιόδου.

Πέρα από το βάσιμο ή μη της επίσημης αιτιολόγησης, υπάρχει και ένα πλούσιο παρασκήνιο. Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του προσπάθησαν να επιβάλλουν αυτή την απόφαση στην κυβέρνηση όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος για το ΕΣΠΑ, αλλά γιατί οι 160 δήμαρχοι και οι επτά περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ ξέρουν πως δεν θα βρουν ούτε την ψήφο τους. Πίεσαν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενόψει και του συνεδρίου που θα έχουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών και έτσι ο Βενιζέλος ανέλαβε να προωθήσει το σχέδιο της μετάθεσης προκειμένου οι πράσινοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να ζεστάνουν λίγο παραπάνω τις «καρέκλες» τους, πριν τις αποχαιρετήσουν οριστικά. Το 2014 δεν θα είναι 2010 που κατάφεραν όλοι αυτοί να εκλεγούν, οπότε ζητούν παράταση να παραμείνουν όσο περισσότερο μπορούν και να μη μείνουν κι έξω από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. «Παλιά μου τέχνη κόσκινο» που λέει κι ο θυμόσοφος λαός.

Για να δούμε όμως τι θα πει και η τρόικα που έχει θέσει θέμα κόστους. Διότι αν οι αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές διεξαχθούν χωριστά από τις ευρωεκλογές, υπολογίζεται ότι με τα σημερινά δεδομένα, θα απαιτηθούν επιπλέον τουλάχιστον 50 έως 70 εκατ. ευρώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων