Γράφει ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης*,
Η συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ συνεχίζεται σε πολλούς τομείς, οι δε δεσμοί ενισχύονται και ενδυναμώνονται, ιδιαίτερα δε σε κρίσιμους τομείς. Αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως πρέπει να είναι άλλωστε, η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών έχει φθάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, που ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι δεν φανταζόταν ότι θα εξελισσόταν έτσι.
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2014, αεροπορικές δυνάμεις των δύο χωρών βρέθηκαν στην αεροπορική βάση Ovda, στο Ισραήλ για συνεκπαίδευση και συμμετοχή σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις. Τα Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην ισχυρή στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και τόνισαν με νόημα, ότι οι Ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών «προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση απειλών».
Και όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ΜΑΚΟ «στο πλαίσιο αυτής, τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύτηκαν σε εναέριες μάχες, σε κοινές επιθέσεις, καθώς επίσης και με αναχαίτιση προηγμένων αντιαεροπορικών πυραύλων, ρωσικής κατασκευής. Το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος της συμμαχίας ΝΑΤΟ, της παρέχει μεγάλες γνώσεις και κατάρτιση στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων».
Στο πλαίσιο της άσκησης, συμμετείχαν από Ελληνικής αεροπορίας κλιμάκιο και πληρώματα από την 330η μοίρα, η οποία χρησιμοποιεί αεροσκάφη F-16. Από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία συμμετείχαν στην άσκηση αεροσκάφη F-15 και F-16. Οι πιλότοι εκπαιδεύτηκαν μαζί σε αερομαχίες, εναέριο ανεφοδιασμό, κοινές επιθέσεις, καθώς επίσης και αναχαίτιση προηγμένων αντιαεροπορικών πυραύλων – μεταξύ των οποίων, S-300 και SA-17 ρωσικής κατασκευής.
Σύμφωνα με τα Ισραηλινά ΜΜΕ κατά το τελευταίο έτος η Ρωσία έδωσε στην Συρία τρεις συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου SA-17. Πρόκειται για αντιαεροπορικά συστήματα που αποτελούν πρόκληση για την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία .
Οι Ισραηλινοί ακόμη αναφέρονται με ιδιαίτερο και πολύ θετικό τρόπο για την Ελληνο-Ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία. Από την αρχή, λένε οι Ισραηλινοί, «η Ελλάδα αποτελούσε έναν από τους στενότερους φίλους του Ισραήλ. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει οδηγήσει σε επισκέψεις και αμοιβαίες ανταλλαγές αποστολών – τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ελλάδα – οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από ένα μεταφορικό αεροσκάφος και από ένα ελικόπτερο μάχης.
Ένας από τους κύριους στόχους της άσκησης ήταν η αμοιβαία μεταφορά τεχνογνωσίας. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι ελαφρώς διαφορετικός από αυτό που συνηθίζεται στο Ισραήλ. Η Ελλάδα είναι μέλος στο ΝΑΤΟ και η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εκτιμά τη γνώση και τον επαγγελματισμό των Ελλήνων πιλότων».
Για τους γνωρίζοντες είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ εκπαιδεύει τους πιλότους των χωρών μελών των για αερομαχίες σε προηγμένα και σύγχρονα πεδία, σε συνδυασμό με ιδιαίτερες απαιτήσεις και πολυεπίπεδες απειλές. Οι διαφορετικοί τρόποι δράσης των δύο αεροποριών και οι διαφορετικές απειλές που αντιμετωπίζουν, υπαγορεύουν διαφορετικά σενάρια στην καθημερινή ελληνική και ισραηλινή πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό τα σενάρια των ασκήσεων, που διεξάγονται δεν συνδέονται κατ’ ανάγκη με προϋπάρχοντα επιχειρησιακό σχεδιασμό και τα εθνικά σχέδια των δύο χωρών. Αποτελούν όμως ένα χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω εκπαίδευση και το επιχειρησιακό αεροπορικό επίπεδο των δύο πολεμικών αεροποριών και φυσικά το αναγκαίο και συνάμα πολύ χρήσιμο μέσο για την σύσφιξη των ήδη εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών. Η τόσο πολύτιμη και αναγκαία υπό το πρίσμα των σημερινών εξελίξεων και των εθνικών απειλών που διαγράφονται πλέον ξεκάθαρα Ελληνο-Ισραηλινή στρατηγική συμμαχία, δεν αφήνει πλέον αμφιβολίες, αμφισβητήσεις, συναισθηματισμούς ή παρωχημένες και εκτός πραγματικότητας εμμονές. Είτε μας αρέσει είτε όχι η συνεργασία σε όλους τους τομείς με το Ισραήλ είναι πλέον αναγκαία και εθνικά απαραίτητη.
Ας ρίξουμε μια ματιά γύρω μας και ας αναλογιστούμε τις ορατές πλέον απειλές και ας προσπαθήσουμε να βρούμε πραγματικούς φίλους, ισχυρούς και έτοιμους για συμπαράσταση και υποστήριξη. Δεν θα βρούμε δυστυχώς, γιατί είμαστε «Έθνος Ανάδελφον». Και ακόμη ότι η εξωτερική πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού. Έτσι λοιπόν η Ελληνο-Ισραηλινή συνεργασία φαντάζει και είναι μονόδρομος για την πατρίδα. Ιδιαίτερα δε η στρατιωτική συνεργασία και η «μυστική στρατιωτική συμφωνία» των δύο χωρών είναι πλέον υπερπολύτιμη. Οι εμπειρίες και η ανταλλαγή γνώσεων είναι απαραίτητες και ιδιαίτερα χρήσιμες για τις Ένοπλες δυνάμεις και των δύο χωρών.. Και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, τόσο η Ισραηλινή, όσο και η Ελληνική πολεμική αεροπορία είναι από τις κορυφαίες παγκοσμίως, οπότε φαντασθείτε τι μπορούν να κάνουν μαζί και άριστα συνεργαζόμενες, το «μακρύ χέρι του Δαβίδ» που είναι η IAF (Israel Air Forces) και ο «γαλανόλευκος αετός», η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, σε μελλοντική απειλή.
*Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβιβ.