Πονοκεφάλους προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η διαφαινόμενη πορεία της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος, με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους να αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει για να πάρει μια «καθαρή λύση».
Με τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου να αποκαλύπτουν κρυφές συσκέψεις και διαφαινόμενες προσεγγίσεις από την πλευρά των δανειστών και του Ταμείου, η κυβέρνηση διαμηνύει προς το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες πως σε περίπτωση νέου αδιεξόδου δεν θα διστάσει να προκαλέσει θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή, συνεδρίασε η ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου όπου και έγινε μια αποτίμηση των εξελίξεων.
Στην πράξη η κυβέρνηση στη πραγματικότητα βρίσκεται ενώπιον δύο επιλογών.Η πρώτη είναι μια «τίμια συνθηκολόγηση» κάνοντας αποδεκτό το κείμενο που φέρνει η Γαλλία και που ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η άλλη είναι ρήξη στο Eurogroup και αναβάθμιση του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής, με την επιλογή αυτή να ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης πολιτικής κρίσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αναιμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Άγνωστος Χ στην εξίσωση αναδεικνέται ο ισχυρός άνδρας της Φρανκφούρτης Μάριο Ντράγκι, καθώς ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν οτι η απόφαση του κεντρικού τραπεζίτη θα κρίνει πολλά. Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι χαμηλές δεδομένης της αδυναμίας της Γερμανίας να δείξει ευέλικτη στάση τρεις μήνες πριν τις εθνικές εκλογές.