Ο τρόπος που περπατάμε είναι μοναδικός, σε σχέση με τους πλησιέστερους συγγενείς μας στη ζωή, τους πιθήκους.
Όμως οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πότε εξελίχθηκε ο σκελετός μας για να δημιουργήσει αυτή τη διάκριση, η οποία αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που απασχολούν τη μελέτη της εξέλιξης του ανθρώπου σήμερα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail σε δημοσίευμά της.
Τώρα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η απάντηση ίσως να βρίσκεται… στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μας.
Μια διεπιστημονική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, συνδύασε τεχνικές απεικόνισης, αρχές της μηχανικής και στατιστική ανάλυση σε ένα νέο τρόπο ανάλυσης της δομής των μακρών οστών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο για να καταγράψουν τις διαφορές στα πόδια των ανθρώπων και των πιθήκων, έτσι ώστε οι διακυμάνσεις να τονίζονται με διαφορετικά χρώματα.
Η έρευνα αυτή θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για μελλοντικές μελέτες, οι οποίες θα μπορούσαν να εξετάσουν πόσο βαθιά πίσω στην εξελικτική μας ιστορία προέκυψε η σύγχρονη δομή των οστών που συνδέονται με το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού στους ανθρώπους.
Πέρα από κρίσιμες εξελικτικές γνώσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την εμφάνιση του τρόπου βαδίσματος του σύγχρονου ανθρώπου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μέθοδος αυτή θα προωθήσει τη μελέτη της βιολογίας των οστών σε απολιθώματα ανθρωποειδών.
Η μέθοδος που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές παρουσιάζεται σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.