Πλησιάζει η ώρα που στην Κωνσταντινούπολη θα λειτουργήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου. Από την απόφαση που λήφθηκε το 2012 έως σήμερα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 11 δισ. δολάρια προκειμένου να κατασκευαστεί ένα αεροδρόμιο από το οποίο θα μπορούν να διακινούνται καθημερινά περισσότεροι από 400.000 επιβάτες, συνολικά 150 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.
Χτισμένο στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάζονται στην Τουρκία της εποχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα υπολογίζεται ότι θα είναι ο πρώτος που θα προσγειωθεί -τον επόμενο μήνα- αν και τα επίσημα εγκαίνιά του αναμένεται να γίνουν μετά την πλήρη ολοκλήρωση των εργασιών στις 29 Οκτωβρίου του 2018.
Το νέο αεροδρόμιο που φημολογείται ότι θα λάβει και το όνομά του, κατά το αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ που θα κλείσει είναι προφανές ότι εντάσσεται σε ένα μακρόπνοο σχέδιο μεγάλων έργων που ταυτόχρονα και ωφελούν την οικονομία της Τουρκίας και καθιστούν τον ίδιο τον Ερντογάν ως τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη που θα μείνει στην ιστορία της γειτονικής χώρας.
Η δε βιασύνη του Ερντογάν να εγκαινιάσει ένα ημιτελές έργο είναι προφανές ότι σχετίζεται με τα προβλήματα που έχει τόσο η οικονομία της Τουρκίας όσο και ο ίδιος ο πρόεδρός της.
Ο νέος αερολιμένας της Κωνσταντινούπολης, που αυτή τη στιγμή ονομάζεται απλά ο νέος αερολιμένας της Κωνσταντινούπολης, ακολουθεί την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου 250 μιλίων, το άνοιγμα σιδηροδρομικής και οδικής γέφυρας ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτείνεται σε 1,4 μίλια από το Βόσπορο και το ορόσημο Camlica 66,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο στην Τουρκία.
Σχεδιάζεται επίσης ένα κανάλι μήκους 27 μιλίων που εκτείνεται παράλληλα με το Βόσπορο, το οποίο ο Ερντογάν αποκαλεί το προσωπικό όνειρό του. Αν κατασκευαστεί, θα μετατρέψει την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης σε νησί.
Το νέο αεροδρόμιο κατασκευάζεται βόρεια της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας του Yeniköy και του Akpınar. Η ζώνη κατασκευής είναι περιοχή 18.000 στρεμμάτων κοντά στη λίμνη Τέρκου, με το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης να αποτελούσε δημόσιο δάσος με παλιά ανθρακωρυχεία, τα οποία μπαζώθηκαν. Μάλιστα για την κατασκευή του κόπηκαν 657.000 δέντρα, ενώ δηλώθηκε ότι μεταφέρθηκαν ακόμη 1,8 εκατομμύρια.
Θα έχει το μεγαλύτερο ενιαίο κτίριο τερματικού σταθμού στον κόσμο, καλύπτοντας 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια και ικανό να χειρίζεται 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 150 εκατομμύρια όταν προστεθούν περισσότερα τερματικά.
Οι αφορολόγητες και εμπορικές περιοχές καλύπτουν περισσότερα από μισό εκατομμύριο τετραγωνικά πόδια -περισσότερα από 10 γήπεδα ποδοσφαίρου- και υπάρχουν 26 μίλια ζώνες αποσκευών, ικανές να παραδίδουν σχεδόν 30.000 σακούλες την ώρα.
Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 225.000 θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρει περίπου 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία – ισοδύναμο με το 5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας. Και εάν μόνο ένας στους δέκα επιβάτες επισκέπτεται την Τουρκία ως τουρίστας, θα εισρεύσουν άλλα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο διαγωνισμός για την κατασκευή και το σχέδιο για 17ετή σύμβαση μέχρι το 2030 για τη λειτουργία της εγκατάστασης πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου 2013. Το έργο αποτελείται από τέσσερα στάδια κατασκευής. Εάν ολοκληρωθούν όλα τα στάδια, τότε το αεροδρόμιο θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο με χωρητικότητα επιβατών 150 εκατομμυρίων επιβατών.