Με τον Ενρίκο Λέττα είχε, σήμερα, συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Έκθεση για το Μέλλον της Ενιαίας Αγοράς, που έχει αναλάβει να προετοιμάσει ο Ιταλός πρώην Πρωθυπουργός.
Τι ανέλαβε ο Ενρίκο Λέττα
Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα ανέλαβε για την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντάξει μια ανεξάρτητη έκθεση για το μέλλον της ενιαίας αγοράς της, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Για την προετοιμασία της Έκθεσης για το Μέλλον της Ενιαίας Αγοράς, ο Λέττα συνομιλεί με τα 27 Κράτη-Μέλη, ώστε να συγκεντρώσει επιπλέον στοιχεία και να εντοπίσει σημεία που απαιτούν ευρωπαϊκό συντονισμό.
“Διαδικτυακή” συνάντηση με τον Σταύρο Παπασταύρου
Στο πλαίσιο αυτό, συνομίλησε σήμερα με τον Υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου, αρμόδιο για τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στάθηκαν στην πρόοδο της Έκθεσης για το Μέλλον της Ενιαίας Αγοράς, αλλά και για το πώς οι γεωπολιτικές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, η οποία θα επιτρέψει την ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής και μίας εναρμονισμένης οικονομικά αμυντικής βιομηχανίας.
Συμφώνησαν, επιπλέον, ότι η ενιαία αγορά απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της, 32 χρόνια μετά.
Η ανάγκη ενιαιοποίησης της αγοράς στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και της κεφαλαιαγοράς στην Ευρώπη αναδύεται ως επιτακτική, εν μέσω των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος.
Γιατί πρέπει να έχουμε ενιαία αγορά στις υπηρεσίες
Ο κατακερματισμός των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε 27 εθνικές αγορές δεν μπορεί να συμβαδίσει με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αποβαίνοντας σε βάρος των επενδύσεων, της ποιότητας των υπηρεσιών και κατ’ επέκταση του καταναλωτή. Για παράδειγμα, ενώ στην Κίνα η αναλογία είναι 460 εκατομμύρια καταναλωτών ανά πάροχο και στις ΗΠΑ 110 εκατομμύρια, στην Ευρώπη αντιστοιχούν μόνο 5 εκατομμύρια συνδρομητές ανά πάροχο.
Ως προς την ευρωπαϊκή αγορά τραπεζών και κεφαλαίου, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τον κατακερματισμό της αγοράς, επεσήμανε την ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση και ενιαιοποίηση στην Ευρώπη, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Εκτός αυτού, η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης οδηγεί σε φυγή κεφαλαίων στην Αμερική.