Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Το μήκος των ψηφοδελτίων ακυρώνει τις εκλογές σε δύο δήμους – Τι αποφάσισε το Πρωτοδικείο Πειραιά

Ένας απίστευτος λόγος, το μήκος των ψηφοδελτίων του δεύτερου σε ψήφους συνδυασμού, είναι η αιτία ακύρωσης των εκλογών στο Δήμο Τροιζηνίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ “αριθμόν 3298/2014 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά ακυρώνεται η 3304/14 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, καθώς ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Τροιζηνίας-Μεθάνων» ΜΕ ΤΟΝ επικεφαλής Νίκο-Στράτο Δαρσινό (27,36% στον α 37,74% στον βγύρο) που αναδείχθηκε σε μείζων αντιπολίτευση, είχε διαφορετικό μήκος ψηφοδέλτια από αυτά που όριζε η η υπουργική απόφαση με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το εκλογικό Σώμα.

Να σημειωθεί ότι την ακύρωση των εκλογών και την ανάδειξη εκ νέου δημάρχου του κ. Κώστα Καραγιάννη (47,37% στον α γύρο και 62,26% στον β) είχε ζητήσει με προσφυγή του ο επικεφαλής του τρίτου σε ψήφους συνδυασμού, Σάββας Αθανασίου (25,27% στον αγύρο).

Η απόφαση για ακύρωση των εκλογών έχει προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ των υποψηφίων.Αφορμή, στάθηκε η ορκωμοσία του δημάρχου την περασμένη Κυριακή στην οποία δεν παρέστη η παράταξη του κ. Δαρσινού, ενώ ορκίσθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Αθανασίου, όχι όμως και ο ίδιος.

Κοντύτερο ψηφοδέλτιο και στο Δήμο Μάνδρας

HTML tutorial

Όμως, σύμφωνα με πληροφοριες της  aftodioikisi.gr,  σε επαναληπτική ψηφοφορία είναι πιθανό οδηγηθεί για τον ίδιο λόγο και η η εκλογική διαδικασία στο Δήμο Μανδρας-Ειδυλλιας, όπου επανεξελέγη ο νυν δήμαρχος  Γιώργος Δρίκος,  κερδίζοντας στο β΄γύρο την κ. Γιάννα Κριεκούκη με 51,88 έναντι 48,12%.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την προσφυγή τόσο της κ. Κριεκούκη (συζητήθηκε χθες) όσο και του τρίτου Θανάση Πανωλιάσκου , βρέθηκε ότι το μήκος των ψηφοδελτίων που κατέβασε στις εκλογές ο συνδυασμός του κ. Δρίκου την πρώτη Κυριακή (18/5) ήταν μερικά εκατοστά κοντύτερο και πλατύτερο από αυτό που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ότι η «γραμμή» της παράταξης του δημάρχου ήταν: «Ψηφίστε το μικρό ψηφοδέλτιο»!

Να σημειωθεί ότι με βάση την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για την περίπτωση του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας που έχει 27 δημοτικούς συμβούλους,  προβλέπεται ψηφοδέλτιο 14Χ54 εκατοστά , ενώ στο άρθρο 28 του εκλογικού νόμου αναφέρονται τα εξής: «Εκτός από την περίπτωση ακυρότητας, που προβλέπεται στην παράγραφο 7 του προηγούμενου άρθρου, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο μόνον στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Αν έχει σχήμα, διαστάσεις ή μορφή που διαφέρουν, κατά τρόπο εμφανή, από αυτά που ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 24 η Η η Η  υπουργική απόφαση».

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων