Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Ευγενίδης
Ακόμα και αν το μπέρδεμα με το αν βρέθηκε ή όχι στη συνάντηση των κ.κ Σόιμπλε και Τσακαλώτου ο διευθυντής του ευρωπαϊκού σκέλους του Ταμείου Πόλ Τόμσεν μονοπώλησε σχεδόν το ενδιαφέρον των media, στην πραγματικότητα η συζήτηση που διαμείφθηκε ήταν αρκετά σημαντική ενόψει και της συζήτησης για την πρώτη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει σε μερικές μέρες.
Η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο ήταν το τέλος της περιοδείας του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στην Ευρώπη και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά καλή, μιας και κατά τις πληροφορίες ο Γερμανός αξιωματούχος δεν πρόβαλε σημαντικές ενστάσεις, πλην μίας και βασικής: πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό περιλαμβάνεται ως όρος στο καταστατικό του ESM, ενώ και η παρουσία Τόμσεν ως συμβολισμός συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν είχε ραντεβού αμέσως μετά τον κ. Τσακαλώτο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (σ.σ. επισήμως λόγω της αυριανής συμμετοχής του στο Eurogroup, μιας και θα απουσιάσει η Κριστίν Λαγκάρντ), αν και η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Φριντερίκα Φον Τίζενχάουζεν απέφυγε να επιβεβαιώσει ακόμα και την ύπαρξη της συνάντησης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ant1, ο κ. Τόμσεν έπραξε το ίδιο και στο Παρίσι πριν από μερικές μέρες, όταν συνάντησε τον Μισέλ Σαπέν αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο.
Η συζήτηση που έγινε μεταξύ των κ. κ. Σόιμπλε και Τσακαλώτου ήταν αναλυτική, με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να παρουσιάζει ένα φύλλο με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί από τον Ιούλιο, αλλά και μια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το δημοσιονομικό κόστος της προσφυγικής κρίσης. Στο τραπέζι βρέθηκαν κυρίως το ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τα κόκκινα δάνεια και το δημοσιονομικό κενό, ενώ δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα το ζήτημα του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, μιας και η διαδικασία είναι σύνθετη και προχωρά ομαλά. Στις επαφές του ο κ. Τσακαλώτος συνάντησε εν γένει θετικό κλίμα, ακόμα και από το κλαμπ των «δυσκολων» χωρών, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Γερμανία, κάτι που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην ελληνική κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση δεν θέλει να σπαταλήσει μήνες στην αξιολόγηση, μιας και η ταχεία ολοκλήρωσή της αποτελεί ακρογωνιαίο λίγο του κυβερνητικού σχεδιασμού για το 2016. Η εντύπωση που έδωσε ο κ. Σόιμπλε, πάντως, ήταν πως δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος, σε περίπτωση που Ελλάδα και θεσμοί βρίσκουν ένα κοινό modus operandi για τα κρίσιμα ζητήματα, ενώ σε μια κρίσιμη αποφορά φαίνεται πως εκτίμησε ότι «η Ευρώπη δεν αντέχει πολλές κρίσεις συγχρόνως», κάτι που αποτιμάται με ιδιαίτερη προσοχή από την ελληνική πλευρά.
Όσον αφορά τα ζητήματα που καίνε την κυβέρνηση, ο κ. Σόιμπλε εμμένει στις πάγιες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης πως το ΔΝΤ θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα βρεθεί φόρμουλα και για το χρέος, υπό την προϋπόθεση πως θα έχει κλείσει η αξιολόγηση. Αναφορικά με αυτό το ζήτημα και η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη σιγά-σιγά να το κλείσει, μιας και αναγνωρίζεται πως η κυβέρνηση ήταν αυτή, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου, που ζήτησε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο. Ζήτησε διευκρινήσεις για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, χωρίς όμως να κάνει επί της ουσίας επισημάνσεις, «πασάροντας» έτσι το ζήτημα στους θεσμούς.
Έτσι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστρέφει στη βάση του, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ευχαριστημένος από την πορεία του ταξιδιού του σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μιας και στις επαφές του δεν διαπίστωσε «άρνηση συνεργασίας» με την ελληνική κυβέρνηση, μιας και αναγνωρίζεται πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι on track.
Πλην όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και γι’ αυτό η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα στα της αξιολόγησης, προκειμένου και να «τρέξει» ο σχεδιασμός της για το 2016 (χρέος, ανάπτυξη κλπ.) και να δημιουργηθεί θετικό κλίμα για τις επενδύσεις, αλλά και στο χρηματοοικονομικό πεδίο, με αιχμή του δόρατος το ρόλο της ΕΚΤ. Για να συμβεί αυτό, πάντως, θα πρέπει να καμφθούν οι ενστάσεις που έχει το ΔΝΤ επί σημαντικών πτυχών της ασφαλιστικής μεταρρύθμισεις, κάτι που επί της ουσίας παραπέμπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τις αρχές της άνοιξης, στην καλύτερη περίπτωση.