Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Το μητρικό γάλα αναπτύσσει τον εγκέφαλο

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ο θηλασμός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους. Από τώρα και στο εξής ξέρουμε επίσης ότι ο θηλασμός ευνοεί την εγκεφαλική ανάπτυξη! Το απέδειξαν ερευνητές του αμερικάνικου Πανεπιστημίου Μπράουν, που δημοσίευσαν μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό «NeuroImage». Οι ερευνητές πέτυχαν με τη βοήθεια μιας μαγνητικής τομογραφίας (MRI) να αποδείξουν ότι τα μωρά που ακολουθούσαν αποκλειστικό θηλασμό είχαν πολύ καλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη σε σχέση με εκείνα που συνδύαζαν τον θηλασμό με το ξένο γάλα, ή έπιναν μόνο ξένο γάλα.

Οι ερευνητές μετά από παρακολούθηση 133 βρεφών διαπίστωσαν εγκεφαλική ανάπτυξη σε όσα βρέφη ακολουθούσαν ή είχαν ακολουθήσει αποκλειστικό θηλασμό για τουλάχιστον τρεις μήνες, στη δεύτερη κατηγορία ακολουθούν όσα συνδύαζαν θηλασμό και ξένο γάλα και στην τρίτη, όσα έπιναν μόνο ξένο γάλα.

Το μήνυμα της φύσης είναι σαφές και αυτονόητο. Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία που κάνει καλό στο μωρό, αλλά και στη μητέρα. Η αποστροφή της φύσης που μας έχει επιβάλει ο σύγχρονος αστικός τρόπος διαβίωσης έχει κόστος, έστω κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε πάντα. Η τήρηση των φυσικών διαδικασιών αποδίδει καρπούς…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων