Όταν ο θάνατος γίνεται είδηση και μεταδίδεται ζωντανά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, η προστασία της ζωής είναι επιβεβλημένη.
Γράφει ο Νίκος Καλαμπάκας
Τα όσα είδαμε το απόγευμα του Σαββάτου στην αναμέτρηση της Δανίας με την Φινλανδία και την κατάρρευση του Έρικσεν στο χορτάρι, ήταν πραγματικά σοκαριστικά. Συγκεκριμένα, ήταν από τις λίγες φορές που διάβαζα σε τίτλο τη λέξη σοκ και δε μου σηκωνόταν η τρίχα κάγκελο.
Ο μέσος της Ίντερ χαροπάλεψε για περισσότερο από πέντε λεπτά, μέσα σε ένα γήπεδο γεμάτο κόσμο και κάμερες, την ώρα που όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο παρακαλούσαν το Θεό να μη συμβεί το μοιραίο, παρακολουθώντας από τις τηλεοράσεις το συνταρακτικό γεγονός.
Τη συνέχεια οι περισσότεροι την ξέρουμε. Οι συμπαίκτες του Δανού, με πρώτο και καλύτερο τον αρχηγό τους έκαναν τα πάντα ώστε να διατηρηθεί η όποια ιδιωτικότητα είχε απομείνει σε ένα χαροπάλεμα το οποίο έβλεπε όλος ο πλανήτης…
Η ταχύτητα με την οποία ενημερωνόμαστε πλέον είναι μεγαλύτερη του φωτός. Σε τέτοιες διοργανώσεις ότι τραγικό συμβαίνει, έρχεται άμεσα όχι στα αυτιά μας, αλλά στα μάτια μας! Θεατές καθηλωμένοι στους καναπέδες τους, με τις πίτσες που είχαν παραγγείλει για τον αγώνα, παρακολουθούν μια παρέα ανθρώπων αγκαλιασμένους, να στήνουν τείχος για τον ήρωα που ενώ εκείνοι δάκρυζαν, αυτός νικούσε το θάνατο…
Οι παίκτες του Κάσπερ Χιούλμαντ μας έδωσαν ένα μάθημα ζωής για το τι εστία ήθος και αξιοπρέπεια. Βοήθησαν τον Έρικσεν να έχει κάποια λεπτά στα οποία θα ξέρει μόνος αυτός και οι γιατροί πως επέστρεψε από το μακρύ ταξίδι και ευχή όλων μας είναι σύντομα ο ποδοσφαιριστής να βρεθεί ξανά στα γήπεδα, χωρίς να διατρέχει κάποιο κίνδυνο η ζωή του.
Η UEFA φυσικά αρχικά διέκοψε τον αγώνα, ωστόσο όταν έγινε γνωστό ότι πλέον ο Έρικσεν ήταν στο νοσοκομείο και είχε διαφύγει του κινδύνου, έδωσε το ok ώστε να ολοκληρωθεί ο αγώνας. Μάλιστα, σε αυτό συμφώνησαν και οι παίκτες των δύο ομάδων, ενώ κάπου πήρε το μάτι μου ότι και ο ίδιος ο Έρικσεν σε βιντεοκλήση είπε στους συμπαίκτες του να αγωνιστούν κανονικά.
Το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός του πλανήτη. Το πιο κερδοφόρο, εκείνο που έχει φανατικούς οπαδούς σε κάθε γωνιά της Γης, έτοιμους να κάτσουν μπροστά στην τηλεόραση, να πάνε στο γήπεδο, να καταναλώσουν στις μπουτίκ των ομάδων, α παίξουν στοίχημα. Ακόμα και τα delivery σε όλο τον κόσμο, στηρίζουν μέρος της κερδοφορίας τους από εκείνο, γεγονός που ανοίγει ακόμα περισσότερο την… όρεξη των «αρπακτικών» που το διαχειρίζονται.
Οι σεζόν πλέον είναι εξαντλητικές για τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι καλούνται για 11 μήνες τον χρόνο να τρέχουν πάνω – κάτω επί 90 λεπτά, μέχρι και τρεις φορές την εβδομάδα! Σε αυτό προσθέστε και τις προπονήσεις, που στα τοπ κλαμπ είναι «γερές» και θα καταλάβετε ότι για να είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και να αγωνίζεσαι σε τοπ επίπεδο, πρέπει να είσαι και λίγο «ρόμποκοπ»…
Αυτό φυσικά καθόλου δεν προβληματίζει τις Ομοσπονδίες. Όπως σας έγραψα η UEFA μιάμιση ώρα μετά το περιστατικό του Έρικσεν έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί ο αγώνας. Η FIFA για πρώτη φορά θα μας κάνει να παρακολουθήσουμε Μουντιάλ το οποίο θα διεξαχθεί στη μέση της σεζόν, αφού αν το έκανε καλοκαίρι στο Κατάρ, θα έπεφταν οι παίκτες σαν τις μύγες από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Ακόμα και το Κόπα Αμέρικα, για να ολοκληρωθεί, χρειάστηκε να το πάρει άρον άρον η Βραζιλία, μια χώρα που καταστρέφεται από την πανδημία του κορωνοϊού, αφού μέχρι τα τέλη Ιουνίου υπολογίζεται να φτάσει τους 500.000 νεκρούς από την covid-19, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε… σήμα να γίνει εκεί η διοργάνωση! Καμία πρόληψη για τη ζωή μπροστά στο χρήμα.
Η υγεία για όσους διοικούν το ποδόσφαιρο είναι οικονομικός όρος και αναφέρεται όταν τα έσοδα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα έξοδα. Σε ανθρώπινο επίπεδο, κανείς δε νοιάζεται για τους αθλητές. Όταν μπαίνει στη συζήτηση ο κίνδυνος, αντισταθμίζεται με τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια και όλα είναι καλά.
Όσο ο κόσμος παρακολουθεί φανατικά ποδόσφαιρο και το τρέφει συνεχώς με χρήμα, τόσο οι αθλητές θα δυναμώνουν ακόμα περισσότερο, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο του σούπερ ήρωα που τους δίνουν οι θαυμαστές τους.
Μόνο που κάποιοι ξεχνάνε ότι για κάθε σούπερμαν, θα υπάρχει πάντα ένας κρυπτονίτης. Το μοντέρνο ποδόσφαιρο έχει αρχίσει ξεκάθαρα να φλερτάρει με το θάνατο. Μήπως ήρθενα αναμετρηθεί αυτό μαζί του;