Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκηση της κατασκευασμένης από τις ΗΠΑ αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη την Παρασκευή, αφότου η Γαλλία, η οποία οδηγεί τις διπλωματικές προσπάθειες μαζί με τη Ρωσία και τη Γερμανία για να φέρει την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το πολυδάπανο σύστημα δεν θα βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο της Ουάσιγκτον.
Η αντιπυραυλική ασπίδα, που λογίζεται ως άμυνα σε κάθε χτύπημα εναντίον ευρωπαϊκών πόλεων, αποτελεί μία από τις πιο ευαίσθητες πτυχές της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας για την Ευρώπη. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το σύστημα στην πραγματικότητα αντανακλά τον στόχο της Ουάσιγκτον να αμβλύνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, κάτι το οποίο αρνούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Σήμερα αποφασίσαμε να διακηρύξουμε την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα του αμυντικού συστήματος αντι-βαλλιστικών πυραύλων του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό σημαίνει ότι τα αμερικανικά πλοία με έδρα την Ισπανία, το ραντάρ στην Τουρκία και η περιοχή αναχαίτισης στη Ρουμανία είναι πλέον σε θέση να εργαστούν από κοινού υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του ΝΑΤΟ», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η αντιπυραυλική ομπρέλα είναι «καθαρά αμυντική» και «δεν αντιπροσωπεύει καμία απειλή για τη στρατηγική πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας».
Η Ρωσία από την πλευρά της είναι έξω φρενών με την επίδειξη δύναμης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Ψυχροπολεμικό της αντίπαλο, στις πρώην κομμουνιστικές κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης.
Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η παράδοση του ελέγχου στην πολυεθνική συμμαχία του ΝΑΤΟ μπορεί να ηρεμήσει τους ρωσικούς φόβους. Κι αυτό γιατί τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θεωρείται ότι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν προκαλώντας τη Ρωσία, τον σημαντικό προμηθευτή για την ενέργειά τους.
Σε κάθε περίπτωση, τα ευρωπαϊκά έθνη θα είναι υπεύθυνα για την όποια χρηματοδότηση της αντιπυραυλικής άμυνας και την προσθήκη στοιχείων με την πάροδο του χρόνου.
Η μεταβίβαση ελέγχου του συστήματος έρχεται καθώς το ΝΑΤΟ προετοιμάζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής τους ικανότητας στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, ακολουθώντας την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Σε απάντηση, η Ρωσία ενισχύει τη δυτική και νότια πλευρά της με τρία νέα στρατιωτικά τμήματα.
Πηγή: Reuters