Την απόφαση να αποσυρθούν προσωρινά για λόγους ασφαλείας στρατεύματά τους από το Ιράκ ανακοίνωσαν το ΝΑΤΟ, η Γερμανία, η Ιταλία και η Σλοβακία. Παραμένουν Βρετανία και Γαλλία.
Μετά το μη δεσμευτικό ψήφισμα του ιρακινού κοινοβουλίου, που ζητά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών και όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, πολλές από τις χώρες που διατηρούν στρατεύματα αποφάσισαν την απόσυρσή τους για λόγους ασφαλείας και ως συνέπεια της κρίσης που προκάλεσε η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί.
Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η συμμαχία θα αποσύρει «προσωρινά» ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας.
«Λαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσωρινή μετακίνηση μέρους του προσωπικού μας σε διαφορετικές τοποθεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράκ», είπε η πηγή.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ «διατηρεί την παρουσία του στο Ιράκ», πρόσθεσε.
Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, μετά τις παλινωδίες μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μάιλι.
Ο Μαρκ Έσπερ δήλωσε απόψε ότι δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από τη Βαγδάτη για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα αυτή, σημειώνοντας ότι η απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου με την οποία ζητείται να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από το Ιράκ δεν είναι δεσμευτική.
«Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχω λάβει κάποια ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του Ιράκ ή από την ιρακινή κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αυτό ή για κάποια εντολή ή αίτημα να αποσύρουμε τις αμερικανικές δυνάμεις», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.
Ωστόσο ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι επιβεβαίωσε σήμερα ότι παρέλαβε μια «υπογεγραμμένη», «μεταφρασμένη» και «πολύ ξεκάθαρη» επιστολή από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση που ανακοινώνει την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ.
«Δεν είναι ένα κομμάτι χαρτιού που έπεσε από το φωτοτυπικό μηχάνημα (…) Τώρα λένε ότι είναι ήταν ένα προσχέδιο (…), αλλά μπορεί να έστελναν άλλη επιστολή διευκρίνισης» τόνισε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.
Ενισχύουν την ασφάλεια οι Βρετανοί
Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνουν στο Ιράκ οι περίπου 400 στρατιώτες που έχει εκεί, ώστε να προστατεύσουν τους Βρετανούς πολίτες και τα συμφέροντα της χώρας. Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας αποφάσισε ότι είναι ζωτική η ασφάλεια των Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ και πως τα μέτρα για την προστασία τους βρίσκονται σε «συνεχή αξιολόγηση».
Αποφάσεις αναμένεται να λάβει το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας που θα συνεδριάσει απόψε υπό τον Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας για τους στρατιώτες για τον φόβο των αντιποίνων, μετά την απομάκρυνση του πολιτικού προσωπικού από το Ιράκ, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αρνείται να τις επιβεβαιώσει. και τόνισε ότι η ασφάλεια των στρατιωτών είναι θέμα εξαιρετικής σημασίας. Πρόσθεσε ότι μία πιο «ουσιαστική» συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας που θα ακολουθήσει σήμερα, υπό την προεδρία του Μπόρις Τζόνσον.
Δεν αποσύρονται οι Γάλλοι στρατιώτες
Ούτε η Γαλλία δεν σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ, δήλωσε κυβερνητική πηγή. Η Γαλλία παρέχει εκπαίδευση και επιμελητειακή υποστήριξη στις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις που μετέχουν στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί ανέφερε μέσω Twitter ότι, λόγω των γεγονότων στη Βαγδάτη, η Γαλλία έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για τους 160 στρατιώτες της στο Ιράκ και ότι προτεραιότητα του Παρισιού είναι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο επανεμφανίζεται στην περιοχή.
«Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία καλεί το Ιράν να μην συμβάλει στην κλιμάκωση και να επιστρέψει και να συμμορφωθεί πλήρως με την πυρηνική συμφωνία του 2015», πρόσθεσε.
Αποσύρονται Γερμανοί, Σλοβάκοι, Καναδοί και Ιταλοί
Ωστόσο τέσσερις άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν προσωρινά τις δυνάμεις τους από την περιοχή.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης ότι «ορισμένοι» από τους 500 Καναδούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο Ιράκ θα μετακινηθούν προσωρινά στο Κουβέιτ για λόγους ασφαλείας.
«Τις επόμενες ημέρες και ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού του Συνασπισμού και του ΝΑΤΟ, ορισμένοι από τους δικούς μας ανθρώπους θα μετακινηθούν προσωρινά από το Ιράκ στο Κουβέιτ», ανέφερε ο επικεφαλής των καναδικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόναθαν Βανς, σε επιστολή του που απευθύνεται στις οικογένειες των στρατιωτών και αναρτήθηκε στο Twitter.
«Για να το θέσουμε απλά, το κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τους», πρόσθεσε.
Ορισμένοι από τους Καναδούς συμμετέχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ ενώ άλλοι μετέχουν στην Operation Impact, μια καναδική πρωτοβουλία για την εκπαίδευση των στρατιωτών στο Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και το Κουβέιτ. Συνολικά, περίπου 800 Καναδοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρινό μίλησε τη Δευτέρα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αποκλιμακωθεί η ένταση και να υποστηριχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα του Ιράκ.
Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η υπό τις ΗΠΑ κοινή διοίκηση του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους διέταξε το Βερολίνο να αποσύρει προσωρινά μέρος του στρατιωτικού προσωπικού του από το Ιράκ σε γειτονικές χώρες για λόγους ασφαλείας.
Περίπου 30 από τους 120 Γερμανούς στρατιώτες στο Ιράκ, οι οποίοι κυρίως εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, θα μεταφερθούν στην Ιορδανία και το Κουβέιτ. Η απόφαση θα ισχύσει κυρίως για τα στρατεύματα που βρίσκονται στη Βαγδάτη και την Τάτζι, όπου βρίσκονται σχεδόν 30 Γερμανοί στρατιωτικοί.
Περίπου 90 Γερμανοί στρατιωτικοί μένουν στην κουρδική περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε πως οι δυνάμεις της μπορεί να επιστρέψουν στο Ιράκ, αν επαναληφθεί η εκπαιδευτική αποστολή τους.
Από την πλευρά της η Σλοβακία ανακοίνωσε πως μετακίνησε προσωρινά από το Ιράκ τους επτά στρατιώτες της που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται.
«Μπροστά στην τρέχουσα κατάσταση στο Ιράκ, η οποία έχει οδηγήσει στην αναστολή των δραστηριοτήτων της εκπαιδευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε η προσωρινή μετεγκατάσταση επτά Σλοβάκων στρατιωτών έξω από τη χώρα, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας», δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Πέτερ Πελεγκρίνι, προσθέτοντας ότι «περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν έπειτα από διαβούλευση με συμμάχους».
Την απόσυρση δυνάμεών της ανακοίνωσε και η Ιταλία, καθώς 50 Ιταλοί στρατιώτες εγκατέλειψαν την αμερικανική βάση στη Βαγδάτη και μετακινήθηκαν σε άλλη, κοντινή περιοχή. Ειδικοί καραμπινιέροι είχαν αναλάβει την εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων και η απόφαση ελήφθη από το ιταλικό υπουργείο Άμυνας σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ.
Η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρίνα Σερένι, υπογράμμισε ότι «η Ρώμη θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στο Ιράκ» και πως «η απόφαση να μετακινηθεί ένας μικρός αριθμός καραμπινιέρων οφείλεται στο ότι η βάση στην οποία βρίσκονταν, στην παρούσα φάση δεν θεωρείται ασφαλής».
Τέλος, σημείωσε πως «συνεχίζει να επικρατεί μεγάλη ένταση, οι αποστολές σε εξωτερικούς χώρους έχουν “παγώσει” και οι Ιταλοί στρατιώτες παραμένουν μέσα στις βάσεις που τους φιλοξενούν».