Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Τα μέλη του ΝΑΤΟ ενέκριναν χθες τα σχέδια για τη δημιουργία δύο νέων στρατιωτικών διοικήσεων, που θα βοηθήσουν δυνητικά στην προστασία της Ευρώπης σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, δίνοντας το έναυσμα για τη μεγαλύτερη επέκταση της συμμαχίας εδώ και δεκαετίες.
Επιθυμώντας να ενισχύσουν την αποτρεπτική δύναμη ενάντια στη Ρωσία, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια Ατλαντική Διοίκηση και μια Διοίκηση Εφοδιασμού, προκειμένου αυτές να βοηθήσουν στην ταχύτερη αντίδραση ενώπιον των απειλών στην Ευρώπη, όπως δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της Συμμαχίας.
«Κάτι τέτοιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατλαντική συμμαχία μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου. «Πρόκειται να καθορίσει τον τρόπο που θα κινούνται οι δυνάμεις μας στον Ατλαντικό αλλά και σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Τα κόστη δεν θα συζητηθούν μέχρι το 2018 αλλά οι δύο νέες περιφερειακές βάσεις απολαμβάνουν ευρείας υποστήριξης και δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ επικεντρώνεται στο παραδοσιακό του καθήκον να υπερασπίζεται την επικράτειά του, έπειτα από εκστρατείες εκτός αυτής, στα Βαλκάνια, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν τις τελευταίες δεκαετίες.
Συγκεκριμένα, η Γερμανία εμφανίστηκε πρόθυμη να φιλοξενήσει τη Διοίκηση Εφοδιασμού, δήλωσαν οι διπλωμάτες, δεδομένης της στρατηγικής της θέσης στην επικράτεια της Κεντρικής Ευρώπης, επιτρέποντας την ταχεία μετακίνηση του εξοπλισμού και του προσωπικού πέρα από τα σύνορα σε περίπτωση σύγκρουσης.
Τα ναυτικά έθνη όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν την Ατλαντική Διοίκηση, όπως σημείωσαν διπλωματικές πηγές, τονίζοντας ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά.
Σε γενικές γραμμές, σε μια κλιμακωτή απάντηση στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ έχει ήδη τοποθετήσει στρατεύματα στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία, έχει ενισχύσει την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα και προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τις δυνάμεις του. Η τελευταία αυτή απόφαση σίγουρα εντάσσεται σε αυτό πλαίσιο ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ικανότητας αλλά και επιχειρησιακής δυνατόητας του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Το Κρεμλίνο, το οποίο αρνείται ότι διαθέτει επιθετικές προθέσεις προς την Ευρώπη, έχει καταδικάσει τις κινήσεις του ΝΑΤΟ ως προσπάθεια να περικυκλώσει τη Ρωσία.
Πηγές: Reuters, Associated Press