Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Το ΝΑΤΟ διοργανώνει τη μεγαλύτερη άσκησή του στον χώρο της κυβερνο-άμυνας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε χθες Τρίτη, 18 Νοεμβρίου, τη μεγαλύτερη πολυεθνική άσκησή του για την άμυνα στον κυβερνοχώρο, τη “Cyber Coalition 2014”, η οποία είναι και η έβδομη κατά σειρά σχετική άσκηση. Κατά το τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα δοκιμαστεί η ικανότητα της Συμμαχίας να υπερασπιστεί τα δίκτυά της από τις διάφορες προκλήσεις που ελλοχεύουν στον κυβερνοχώρο. «Αυτή η άσκηση θα δοκιμάσει τα συστήματά μας για να βεβαιωθούμε ότι το ΝΑΤΟ συμβαδίζει με αυτή την εξελισσόμενη απειλή και ότι οι δεξιότητες και η τεχνογνωσία των ειδικών μας στον κυβερνοχώρο είναι πλήρως εναρμονισμένες με τους στόχους μας», δήλωσε ο Πρέσβης Sorin Ducaru, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ για τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας. «Μεταξύ των προτεραιοτήτων που επισημαίνονται στην ενισχυμένη πολιτική του ΝΑΤΟ για την Άμυνα στον Κυβερνοχώρο, η οποία εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, βρίσκονται η διαρκής εκπαίδευση και οι ασκήσεις», όπως πρόσθεσε ο ίδιος.

Η άσκηση απασχολεί πάνω από 400 τεχνικούς, κυβερνητικούς και ειδικούς στον κυβερνοχώρο εμπειρογνώμονες που επιχειρούν από δεκάδες θέσεις σε όλη την έκταση της Συμμαχίας και των κρατών-εταίρων. Για πρώτη φορά, εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία έχουν προσκληθεί ως παρατηρητές. Ο σκοπός της άσκησης είναι να δοκιμαστεί η ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο. Θα δοκιμαστεί επίσης η ικανότητα των συμμετεχόντων κρατών να συντονίσουν μια αμυντική στρατηγική ενάντια σε μια σειρά από στοχευμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. «Η απειλή στον κυβερνοχώρο δεν είναι απλώς μια πιθανή απειλή, είναι καθημερινή πραγματικότητα», υπογράμμισε ο κ. Ducaru. «Οι συγκρούσεις μπορεί να είναι εικονικές, αλλά με συνέπειες που είναι πραγματικές και καταστροφικές.»

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας συμφώνησαν ότι οι κυβερνο-επιθέσεις ενδέχεται να φτάσουν ένα όριο το οποίο απειλεί την εθνική και την Ευρω-Ατλαντική ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Σύμφωνα πάντα με πηγές της Συμμαχίας, ο αντίκτυπός τους θα μπορούσε να είναι τόσο επιζήμιος για τις σύγχρονες κοινωνίες όπως και μια συμβατική επίθεση. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν επίσης ότι η άμυνα στον κυβερνοχώρο αποτελεί μέρος της βασικής αποστολής του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα.

Πηγές
nato.int

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων