Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, προειδοποίησε για “πολύ σοβαρή συγκέντρωση” δυνάμεων στα ρωσοουκρανικα σύνορα και την ανατολική Ουκρανία.
Οι δηλώσεις έγιναν στη σύσκεψη εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι «Βλέπουμε πως η Ρωσία ακόμα αποσταθεροποιεί την Ουκρανία, βλέπουμε τις κινήσεις στρατιωτών, υλικού, τεθωρακισμένων, πυροβολικού, αντιαεροπορικών συστημάτων. Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία και να σεβαστεί τις συμφωνίες του Μινσκ».
Η συμφωνίες εκεχειρίας του Μινσκ που υπογράφηκαν το Σεπτέμβριο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, παραγνωρίζοντας φυσικά τελείως του ίδιους τους αυτονομιστές αποτελούν πεδίο αλληλοκαταγγελιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για παραβιάσεις και μη τήρησή τους.
Ενώ η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ να κλιμακώνεται διαρκώς και τον Ομπαμα μαζί με τον Κάμερον να απειλούν με διεθνή απομόνωση, ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί είτε να «είναι μέρος της λύσης» είτε να «συνεχίσει στο δρόμο της απομόνωσης».
Έγραψα και πριν μέρες για τις καταγγελίες Κιέβου και ΝΑΤΟ για στήριξη των αυτονομιστών με στρατό, οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια από τη Ρωσία. Καταγγελίες τις οποίες η Μόσχα αρνείται παντελώς. Δεν έχουμε κανένα νέο στοιχειό για τα αποτελέσματα της διερεύνησης των καταγγελιών από τον ΟΗΕ.
Σε ένα διεθνές θέατρο του παραλόγου όπου Δύση και Ρωσία έχουν αντίθετες εκδοχές για την πραγματικότητα, ακόμη και αν είναι η Ρωσία αυτή που ψεύδεται θα πρέπει να υπάρξουν διεθνείς διαβεβαιώσεις από όσο το δυνατόν ανεξάρτητους φορείς, πριν εφαρμοστούν οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ. Η φιλολογία που κάποτε αναπτύχθηκε για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσείν, δεν μπορεί σήμερα να επαναληφθεί έχοντας στο άλλο μέτωπο τη Ρωσία. Εκτός βέβαια από το ενδεχόμενο του να απομονωθεί όντως, διεθνώς. Κάτι που είναι αρκετά απίθανο δεδομένων των σχέσεών της με άλλες λιγότερο ισχυρές χώρες αλλά και της εξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό της αέριο.