Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Το “Ναυάγιο” στη Ζάκυνθο σε κατάσταση SOS

Την άμεση συντήρησή του ζητά από τους αρμοδίους το παγκοσμίως γνωστό “Ναυάγιο” της Ζακύνθου, που πριν από 34 χρόνια τα άγρια κύματα της θάλασσας του Ιονίου, το προσάραξαν πάνω στην αμμουδιά.

Χρόνο με τον χρόνο το τσιγαράδικο “Παναγιώτης” έγινε γνωστός σε όλη την υφήλιο και κατάφερε να μετατρέψει τον Άη-Γιώργη σε μία μοναδική παραλία του κόσμου, που την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες προκειμένου να θαυμάσουν το σιδερένιο κουφάρι του που βρίσκεται μισοθαμμένο στην κατάλευκη αμμουδιά του νησιού, γνωστή σε όλους ως “Ναυάγιο“.

nauagio

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, η σκληρή αλμύρα, η υγρασία, ο άνεμος και η επιθετική άμμος κατάφεραν με το πέρασμα των χρόνων να τρυπήσουν και διαβρώσουν το φημισμένο πλέον καράβι, με συνέπεια σήμερα να εκπέμπει SOS προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος της ζωής του.

Δεν είναι όμως μόνο η φύση που φέρεται σκληρά στο γυμνό κουφάρι του “Παναγιώτη” καθώς οι αμέτρητοι τουρίστες που το επισκέπτονται, ξεφλουδίζουν τα κομμάτια του θέλοντας να αποκτήσουν ένα αναμνηστικό ή αφήνουν το αποτύπωμά τους ζωγραφίζοντας πάνω του με μαρκαδόρους, σπρέι και ό,τι άλλο υλικό διαθέτουν.

nauagio1

Πρόσφατα η Επιτροπή Τουρισμού του δήμου, καθώς και κλιμάκιο καθηγητών του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (εδρεύει στη Ζάκυνθο), έκαναν ένα επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης που βρίσκεται και βιώνει το “Ναυάγιο”, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενέργειες διάσωσης και συντήρησής του.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Προληπτικής Συντήρησης Έργων Τέχνης, Χρήστο Καρύδη, που συμμετείχε στην αυτοψία που έγινε στο “Ναυάγιο” της Ζακύνθου, πρώτος στόχος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος, είναι σταδιακά να ξεκινήσει η προμελέτη για τη συντήρηση της μεταλλικής επιφάνειας του καραβιού και η εξεύρεση των κατάλληλων υλικών για την προστασία του.

Πηγή: www.defencenet.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων