Ανατρέπεται πλήρως το χωροταξικό για τις τουριστικές επενδύσεις που είχε θεσπισθεί επί υπουργίας Γεωργίου Σουφλιά και ίσχυσε από το 2009, στη λογική όλα επιτρέπονται (laissez faire, επί το οικονομικότερον), δηλαδή αίρονται οι περιορισμοί και εξωθείται η αγορά στο αποτυχημένο ισπανικό μοντέλο.
Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό τελεί σε δημόσια διαβούλευση, αλλά πολιτικοί παρατηρητές επεσήμαιναν ότι αν το κόψιμο τριών δέντρων στην Πλατεία Ταξίμ στάθηκε αφορμή για το «τουρκικό καλοκαίρι», το νέο χωροταξικό μπορεί να προκαλέσει απρόσμενες κοινωνικές αντιδράσεις μόλις συνειδητοποιηθεί από τη νεολαία και όχι μόνο. Πάντως, αναμένονται αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που θα δυσκολέψουν τα πράγματα.
Με την ΚΥΑ επιτρέπεται η τουριστική αξιοποίηση σε εθνικά πάρκα και περιοχές του δικτύου Natura εφόσον η χρήση έχει προβλεφθεί από το ΠΔ προστασίας και η χωροθέτηση έχει αξιολογηθεί ως επιτακτικού δημόσιου οικονομικού ή κοινωνικού συμφέροντος, αλλά και χωρίς ΠΔ στις περιπτώσεις επαρκούς τεκμηρίωσης και με τη σύνταξη μελέτης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης. Έτσι, ανοίγει και ο δρόμος για την αξιοποίηση της Οξυάς από τον εμίρη του Κατάρ.
Ειδικότερα, η ΚΥΑ καταργεί το όριο κορεσμού των 100 κλινών που ισχύει σήμερα για τις ξενοδοχειακές μονάδες για 76 μικρά κατοικημένα νησιά και τη διάταξη που περιορίζει στο 3% της έκτασης του νησιού την κάλυψη των τουριστικών εγκαταστάσεων στα ακατοίκητα νησιά. Εκτός τουριστικής αξιοποίησης μένουν οι βραχονησίδες και τα ακατοίκητα νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων, αντί των 500 που ισχύει. Τα ακατοίκητα νησιά μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά αφού πλέον θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων με τους εξής συντελεστές δόμησης: 1) από 300 ως 2.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,05. 2) από 2.000 ως 4.000 στρέμματα 0,03. 3) για το υπόλοιπο της έκτασης 0,01.
Επίσης καταργείται το όριο των 500 μέτρων σε οικισμούς στην ηπειρωτική χώρα όταν διαπιστώνεται κορεσμός για την ανάπτυξη ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού. Με δυο λόγια νομιμοποιείται κάθε αυθαιρεσία του παρελθόντος και ανοίγει διάπλατα μια μπαλκονόπορτα για την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη «υποδομών» και την απαξίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Αμήν…