Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικων κομμάτων, με εφτά ενότητες εκ των οποίων οι πέντε ήταν για την οικονομία, την διοίκηση, την παιδεία, την εξωτερική πολιτική και την μεταναστευτική πολιτική, η έκτη ενότητα ήταν μια ελεύθερης θεματολογιάς ερώτηση του δημοσιογράφου και μια έβδομη που ο κάθε πολιτικός αρχηγός έθετε στον αλλον μια ερώτηση.
Η γενική εικόνα του ντιμπέιτ ήταν αναμενόμενη, διότι οι ερωτήσεις αφορούσαν ζητήματα της επικαιρότητας όπου ο ερωτώμενος είχε την δυνατότητα να τα αποφύγει και να πει αυτό που ήθελε εκείνος χωρίς να απαντήσεις με απόλυτη ακρίβεια στην ερώτηση του δημοσιογράφου. Σίγουρα αν ποτέ ξαναγίνει το ντιμπέιτ μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να είναι ελεύθερου τύπου και να επιτρέπεται να γινονται συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, διότι διαφορετικά οι πολίτες δεν μπορούν εύκολα να εξάγουν τα συμπεράσματα τους.
Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας στις ερωτήσεις που αφορούσαν την οικονομία και την διοικηση και τις υποσχέσεις που είχε δώσει πριν γίνει Πρωθυπουργός απαντούσε γενικά τονίζοντας ότι έγινε μια εφταμηνη διαπραγμάτευση και πέτυχε να εξασφαλίσει ότι θα γίνει μια διαπραγμάτευση για το χρέος. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες θεματικές ενότητες ήταν πολύ γενικός και φάνηκε πως δεν είχε συγκεκριμένες θέσεις και πολιτικές πρακτικές.
Στην συνολική εικόνα του απερχόμενου Πρωθυπουργού θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι έχασε την ψυχραιμία του σε ένα κύκλο ερωτήσεων σχετικά με τα τηλεοπτικά μέσα με μια εκ των δημοσιογράφων και εκει έχασε κάποιους πόντους της παρουσίας του. Το θέμα των καναλιών ναι μεν το είχε συζητήσει κατα την διάρκεια της θητείας του χωρίς να το θέσει σε εφαρμογή.
Ο κ. Μειμαράκης στην αρχή δεν ήταν τόσο άμεσος και φάνηκε στην εικόνα του λίγο κουρασμένος, αλλα οι απαντήσεις του υπενθυμιζαν τα αρνητικά στοιχεία του απερχόμενου Πρωθυπουργού, όποτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρκετά επιθετικός. Κατα την διάρκεια του ντιμπέιτ ξεπέρασε το άγχος του και προς το τέλος κέρδισε τις εντυπώσεις σε σύγκριση με τον κ.Τσιπρα που ήταν αρκετά μέτριος.
Ο κ. Λαφαζανης κλήθηκε να απαντήσει σε μια και βασική ερώτηση πως θεωρεί ότι μπορεί η χώρα να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα, ερώτηση την οποία δεν απάντησε κατα την διάρκεια του ντιμπέιτ, υπενθυμίζοντας βέβαια συνεχώς πως τα μνημόνια αποτελούν σκλαβιά και όσοι τα υποστηρίζουν είναι υπάλληλοι των δανειστών. Η γενική του εικόνα ήταν πολύ μέτρια λόγω της μη ανταπόκρισης του σχετικά με το σχέδιο του για ενδεχομενη έξοδο της χώρας απο το ευρώ.
Ο κ. Θεοδωράκης σε όλες τις ερωτήσεις απάντησε πολύ σωστά και φάνηκε πολύ άνετος ξεπερνώντας κάποιες απο τις ερωτήσεις που αφορούσαν την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος του και τις θέσεις του ως προς το μνημόνιο. Το μόνο στραβοπάτημα ήταν η πρόταση του για κατάργηση των πολεοδομιών σε μια ερώτηση που έγινε σχετικά με την διοίκηση και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλληλων.
Ο κ. Κουτσουμπάς απάντησε στις ερωτήσεις με τον ίδιο τόνο και με τις ίδιες θέσεις που πρεσβεύει το κόμμα του εδώ και δεκαετίες. Για το νόμισμα δήλωσε πως δεν μπορεί να γίνει τόσο απότομα η αλλαγή, αλλα χρειάζεται να αποκτήσει η οικονομία κοινωνικές δομές. Σε ερώτηση που έγινε σχετικά με την Ρωσία ανέφερε πως είναι πλέον μια καπιταλιστική δύναμη και δεν την ταυτίζει με την Σοβιετική Ενωση.
Ο κ Καμμένος σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν απαντούσε άμεσα, αλλά σε ερώτηση σχετικά με το μνημόνιο ανέφερε πως οι διατάξεις του μνημόνιου βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση, ενώ όλοι οι πολίτες γνωρίζουν πως το μνημόνιο εχει ήδη ψηφιστεί και είναι νόμος του κράτους. Ανέφερε ακόμα ότι προτίμησε η Κυβέρνηση να πυροβολήσει τα πόδια της αντί για την χώρα, αλλα και το γεγονός ότι αν δεν γινόταν το μνημόνιο θα χρεοκοπούσαν οι τράπεζες. Όποτε το ερώτημα γιατί και τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης υποστήριζαν ότι μπορεί η χώρα να τα βγάλει πέρα χωρίς μνημόνιο παραμένει.
Η κ Γεννηματα σε όλες τις ερωτήσεις που της τέθηκαν ήταν πολύ γενική και επαναλάμβανε την θεση ότι η δύναμη σταθερότητας σε ένα ασταθές πολιτικό σύστημα είναι μόνο το κόμμα που εκπροσωπεί, διότι εχει περάσει την μεγαλύτερη κρίση απο τον κόσμο. Ακόμη, σε ερώτηση σχετικά με το τεράστιο χρέος του κόμματος απάντησε πως η υπόθεση βρίσκεται ήδη στον εισαγγελέα, ενώ δεν εχει αναφερθεί κανένας σε αυτό το γεγονός.
Εν κατακλείδι, οπως προαναφέρθηκε το ντιμπέιτ δεν ήταν άρματα ζωηρός και λίγοι μπόρεσαν να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το πολιτικό σύστημα και την οικονομία. Οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν οι περισσότεροι χλιαροί και χωρίς να δείχνουν την απαραίτητη ζωντάνια. Γενικά, το ντιμπέιτ είχε να γίνει στην χώρα έξι χρόνια και την χρονιά που επιλέχθηκε απο τα κόμματα να πραγματοποιηθεί δεν προσέφερε τίποτα και έδειξε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο υποβάλλονται οι ερωτήσεις, καθώς αυτός είναι λίγο στημένος και οι αρχηγοί εχουν εκπαιδευτεί απο τα επικοινωνιακά επιτελεία για να τις απαντήσουν χωρίς όμως να δει ο κόσμος την αυθόρμητη τους ανταπόκριση σχετικά με ορισμένα θέματα.